16 juni 2008

Signalspaning är nödvändigt för Sveriges säkerhet

Publicerat i Expressen
2008-06-16

Det pågår och har under en längre tid pågått en kampanj för att få oss som sitter i riksdagen att rösta emot lagförslaget om signalspaning. Skälen har varit många för att vi ska ”våga” stå upp mot partipiskan, att vi ska ”våga” visa mod och liknande argument.

Vi håller inte med kritikerna – som ofta bygger sin argumentering på helt felaktiga grunder. Vi tycker detta är ett både bra och nödvändigt lagförslag. Det är ett nödvändigt redskap i den oroliga tid vi lever.

Olika typer av signalspaning har förekommit från svensk sida sedan andra världskriget. Syftet har varit – och är fortfarande – att skydda rikets säkerhet. Vad som nu föreslås är en anpassning till den ständigt pågående teknikutvecklingen. Mindre än fem procent av all kommunikation går nu via etern. Ska vi som land kunna bibehålla vår förmåga att kunna möta hot mot landets säkerhet är signalspaning en nödvändighet.

Våra svenska soldater som deltar i internationella fredsfrämjande insatser måste ha tillgång till det absolut bästa skydd de kan få – och det är bland annat korrekt underrättelseinformation. En effektiv signalspaning bidrar avsevärt till vår förmåga att möta yttre hot mot landet som militära angrepp, gränsöverskridande terrorism, IT-angrepp och användande av massförstörelsevapen.
Låt en sak vara helt klar: vi vill inte rösta emot detta förslag! I den bästa av världar hade det inte behövts – men nu är det inte i denna värld vi lever. Vi hyser stor respekt för alla som värnar om den personliga integriteten – vilket vi också gör. Och vi är dessutom övertygade att vi med den nya lagen som bas på ett tillfredställande sätt även i framtiden kan garantera den från statens sida. Med denna nya lag får vi en tydligare lagstiftning om signalspaningen som skapar ett starkare skydd för den enskilde.

Vad som gör oss orolig och osäkra när det gäller den personliga integriteten är den signalspaning som förekommer i kabel från utlandet, i såväl statlig som enskild regi, som vi inte känner till och som vi inte kan kontrollera. Att det förekommer vet vi. Men vi vet inte vem eller i vilket syfte. Här finns det anledning till oro – och försiktighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar