8 juli 2008

Motverka langningen av alkohol och tobak!

Publicerat i Helsingborgs Dagblad
2008-07-08

Sommaren är en tid då många tonåringar njuter av en skön ledighet, men det är också en tid då många gör sin alkohol och tobaksdebut.

Svenska tonåringar dricker mer och oftare och fler väljer att strunta i varningarna kring rökning och snusning. Som föräldrar, och syskon har vi alla ett ansvar att gemensamt motverka langning av alkohol och tobak.
De flesta tonårsföräldrar oroar sig för att deras barn ska börja dricka alkohol. I vårt samhälle ses tyvärr alkohol och berusning alltmer som naturligt, framför allt för oss vuxna. Det är illavarslande i sig, men än värre är påverkan på våra unga. Allt fler tonåringar tycker idag att det är helt normalt att festa och bli full.

Enligt Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) har ungefär hälften av eleverna i årskurs nio varit berusade, och nästan en tredjedel av dessa upplevde sin första berusning vid 14-15 års ålder. Bland gymnasieeleverna i årskurs 2 nyttjar nästan 84 procent alkohol. Statistiken visar att tonåringar som dricker i större utsträckning utsätts för våldsbrott och misshandel. Värst drabbade är unga tjejer.

Problemet är inte bara att tonåringar lockas alltmer av alkohol utan även att tillgängligheten till alkohol ökat. För tonåringar är det idag inte svårt att få tag på sig sprit, öl eller vin. Ansvaret att bekämpa langning ligger på oss alla, vi får inte acceptera att minderåriga får tag i alkohol.
Detsamma gäller för rökning och snusning. Alla vet att rökning är ett av de största hoten mot vår hälsa och ändå ser vi fortfarande att fler barn börjar röka. Stiftelsen A Non Smoking Generation, som arbetar för att barn och ungdomar aldrig ska börja använda tobak, uppskattar att så många som 50 svenska barn börjar röka eller snusa varje dag! Och tillgängligheten är inte heller något problem här. Enligt CAN köper fyra av tio niondeklassare sina cigaretter själva, trots att 18 års gräns gäller. Vi behöver upplysa och informera våra tonåringar om faran med tobak, men det är även viktigt att ta bort möjligheten för dom att köpa cigaretter eller snus.

Föräldrar och syskon har ett stort ansvar för att stödja tonåringar, inte minst genom att föregå med gott exempel. Det handlar inte bara om att sätta gränser, vi måste också bekämpa langningen av alkohol och tobak. Nästan en kvart miljon svenskar får alkoholrelaterade skador varje år samtidigt som runt 7000 människor dör i tobaksrelaterade sjukdomar. Vill vi att våra tonåringar ska bidra till den statistiken?

Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (m)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar