15 oktober 2008

Socialdemokraterna saknar trovärdighet i svensk försvarspolitik.

Publicerat i Enköpingsposten och
Karlskoga Tidning
2008-10-15

Den socialdemokratiska skuggbudgeten presenterar en kraftig sänkning av ambitionen i försvarspolitiken. Närmare fem miljarder skall – enligt socialdemokraterna - sparas på försvaret och huvuddelen ska tydligen tas från våra internationella fredsfrämjande insatser.

Ordet solidaritet tycks vara glömt? Socialdemokraternas skuggbudget är inte bara ett svek mot svensk försvarspolitik utan motsäger även tidigare blocköverskridande uppgörelser som slagits fast i bl. a försvarsberedningen. Socialdemokraterna visar på nytt att man saknar trovärdighet i försvarspolitiken. Och hur skall oppositionen kunna enas om en försvarspolitik? Hur skall socialdemokraternas politik gå ihop med miljöpartiets? Och skall vänstern få vara med? Frågorna hopar sig.
(S) vill i ett ogenomtänkt drag avsluta vår fredsfrämjande insats i Kosovo och överge vårt ledande ansvar för den Nordiska Stridsgruppen (NBG). Sverige har en lång tradition av insatser för internationell fred och säkerhet. Alliansen vill fortsätta på den vägen och dessutom fördubbla förmågan för internationella insatser. Socialdemokraterna vill, i ett tvärt kast, ändra kurs med en generell sänkning av ambitionsnivån för internationella insatser med sammanlagt fyra miljarder över tre år. Detta är mycket olyckligt! Våra internationella insatser främjar fred och säkerhet, ger ökat säkerhetspolitiskt inflytande och erfarenheter till nytta för försvaret av Sverige.
Till skillnad från Socialdemokraterna har Alliansen visat att man är beredd att ta ett övergripande ansvar för försvarspolitiken på lång sikt. Vi vill ha ett starkt och tillgängligt försvar, med förmåga att både värna Sverige och genomföra internationella fredsfrämjande insatser. Med höstens budget har vi i Alliansen lagt en stabil grund för den nya inriktningen av försvaret med förstärkt förbandsverksamhet, effektivare materielförsörjning och en förbättrad ekonomistyrning. I vår kommer regeringen att lägga en inriktningsproposition där arbetet med att göra försvaret mer tillgängligt och effektivt fortsätter.
I förra årets budget ville (S) sänka försvarsbudgeten med sju miljarder, en siffra som bara under ett år nu reducerat till närmare fem miljarder. När nu socialdemokraterna ingår fördjupat samarbete med miljöpartiet kan läget förvirras ytterligare. Som vi inledde med: Hur skall Socialdemokraterna tillmötesgå miljöpartiets krav på drygt 8 miljarder i försvarsbesparingar? Och skall man dessutom ha vänstern med? Det är upplagt för en rejäl rödgrön röra!
Rolf Gunnarsson (m), vice ordförande av Försvarsutskottet
Karin Enström (m), ledamot av Försvarsutskottet
Nils Oskar Nilsson (m), ledamot av Försvarsutskottet
Rolf K Nilsson (m), ledamot av Försvarsutskottet
Isabella Jernbeck (m), ledamot av Försvarsutskottet
Ulf Grape (m), ersättare i Försvarsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar