4 december 2008

Trygghet bäddar för återgång till arbete

Publicerat i Täby/Danderyds Tidning
2008-12-04

I Sverige finns det många sjukskrivna som gärna skulle vilja arbeta. Trots det är det färre än en procent av svenskar som en gång beviljats sjukersättning som återgår till arbete.

Regeringen inför nu flexiblare regler för att öka tryggheten för personer med icke tidsbegränsad sjukersättning, tidigare kallad förtidspensionärer. För de som trots nedsatt arbetsförmåga väljer att arbeta kommer rätten till sjukersättning inte att omprövas, och fribeloppet höjs så att man kan arbeta mera utan att förlora tryggheten i ersättningen. Det är en stark och nödvändig reform som kommer att hjälpa många arbetsvilliga att komma tillbaka till arbete.
Viktigast är att rätten till ersättning finns kvar i grunden.

Med de nya reglerna, som införs från och med januari 2009, kommer en förtidspensionär som beviljats hel sjukersättning att kunna tjäna upp till 43 000 kr om året utan att sjukersättningen påverkas. Om inkomsten överstiger detta belopp (upp till 328 000 kr) dras 50 öre per krona bort från sjukersättningen. För personer med sjukersättning med 50 procent blir fribeloppet ännu högre, med möjlighet till inkomst upp till 172 000 kr per år utan påverkan på ersättningen.
Många förtidspensionärer både kan och vill arbeta, men det är arbetsförmågan och bristen på trygghet som ibland sätter käppar i hjulet. Att våga kämpa vidare och ta det första steget ut i arbetslivet är viktigt och genom att behålla rätten till sjukersättning skapar vi större trygghet för att fler ska våga ta sådana steg.

Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (m)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar