17 mars 2009

Värnskatten straffar de som väljer att utbilda sig!

Publicerat i Täby/Danderys Tidning
2009-03-17

Värnskatten borde avskaffas, ett Sverige som behöver tillväxt kan inte längre dras med en orättvis straffskatt som gör mer skada än nytta. En bättre välfärd skapas inte genom bestraffningar av dem som utbildar sig utan genom lönsamt arbete och tillväxt för alla.

När värnskatten först infördes 1995 presenterades den som en tillfällighetsåtgärd med motiveringen att komma till rätta med statens budgetunderskott. En tillfällighetsåtgärd som sedermera blev permanent men som inte behövs för Sveriges välfärd.

Sverige behöver den bästa arbetskraften med spetskunskap och hög kompetens. Men om vi ska kunna konkurrera med andra länder om arbetskraften måste våra inkomstskatter harmoniseras med övriga Europa. Den svenska skattebördan är fortfarande långt högre än i andra jämförbara länder. I Sverige betalar man statlig skatt redan vid en månadslön på ca 28 400 kr, vilket bland annat innebär att man tvingas betala 52 procent i skatt på framtida löneökningar. Lyckas man komma upp i en månadslön på ca 42 250 kr betyder värnskatten att man därutöver måste betala 57 procent i marginalskatt. Bland våra skandinaviska grannar har vi de högsta marginalskatterna, och i Europeiska mått ligger vi klart i topp. Det är inga placeringar som vi ska vara stolta över.
Under (S) ledning ansågs värnskatten som både rättvis och nödvändig för Sveriges välfärd. Men erfarenheter från våra grannländer pekar direkt på motsatsen, nämligen att avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter inte försämrar statsfinanserna utan tvärtom ökar tillväxten och bidrar till bättre välfärd. När det dessutom är så att värnskatten utgör mindre än 1 procent av statens totala skatteintäkter finns det föga argument när det gäller att rädda välfärden för att behålla skatten.
Värnskatten existerar numera enträget som en straffskatt på arbete, utbildning och entreprenörskap. Det är vår bestämda uppfattning att den ska avskaffas.
Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot Danderyd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar