20 april 2009

Bra med avreglering av apoteksmonopolet!

Publicerat 2009-04-30

Onsdag den 28 april, vi har precis röstat för en avreglering av apoteksmonopolet - bra tycker jag.

På vägen till voteringen hörde jag Ylva Johansson (S) ondgöra sig över detta förslag med orden att ”vi har ju ett fungerande apoteksmonopol och nu skulle vi lämna över det till privata vinstintressen”. Historien upprepar sig i socialdemokraternas argumentation för det var precis så det lät när sossarna försvarade Televerket eller motsatte sig att införa konkurrens i radion och TV. Det fungerade ju så bra det av staten valda systemet och det varnades för vad som skulle hända om marknaden släpptes fri.

Idag tar vi för självklart att vi kan välja teleoperatörer, ringa billigare och själva styra över vad vi ser på TV. Konkurrensen har främjat dessa marknader och flyttat besluten till människor. Likadant när det gäller val till skolan - ett självklart fritt val tack vare skolpengen.

När dessa tankar fördes fram för första gången 1983 av Gunnar Hökmark i Riksdan fanns ett massivt motstånd mot att elever och föräldrar skulle bestämma vilken skola som passade. Istället hyllades det statliga bidragssystemet där det på politisk nivå bestämdes antal utbildningar och inriktningar på varje skola. Om det är något som utvecklat den svenska skolan så är det just skolpengen som öppnat upp för friskolor och kommunala skolor att på lika villkor konkurrera och spetsa till undervisningen.

Världen förändras och en förnyelse och en vision av politiken är nödvändig för att Sverige ska utvecklas - den borgerliga regeringen leder den utvecklingen och förnyelsen för att möta nya utmaningar och andra förutsättningar!

Isabella Jernbeck

Riksdagsledamot (m) Sthlms län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar