27 april 2009

Ett starkt Europa är nödvändigt för vår överlevnad!

Publicerat i Täby/Danderyd Tidning
2009-04-27

Det finns tre viktiga uppgifter som vi bara kan hantera genom europeiskt samarbete och genom rätt politisk majoritet i Europaparlamentet. De har alla en klar betydelse för vardagen i Stockholmsregionen. Det handlar om klimatfrågan, om att komma ur den ekonomiska krisen in i en dynamisk och växande ekonomi och om att värna säkerhet och stabilitet i världen.

Utan ett starkt Europa kommer vi aldrig kunna nå fram till en global klimatpolitik som minskar utsläppen av koldioxid. Det kräver en gemensam och öppen energimarknad, inte socialdemokratisk politik som syftar till att stänga för handel av el över gränserna. Vi måste istället se till att skapa största möjliga förutsättningar för förnyelsebara energiformer, vilket kräver en stor elmarknad, och en öppenhet för kärnkraft, inte avveckling av den största resursen vi har för att producera koldioxidfri elenergi. Det kräver också ett utvecklat samarbete över Östersjön, för att hjälpa länderna där att utveckla sina ekonomier och möjligheter men därmed också göra Stockholmsregionen mer i centrum för det norra Europas framväxande ekonomier.

Vi måste genom europeiskt samarbete säkra att vi kommer ur den ekonomiska krisen. Protektionismen är i dag det stora hotet. Det är ett hot mot den avancerade tjänstesektor och småföretagsamhet som präglar Stockholmsområdet. Vi ska istället gå den omvända vägen och öppna upp den europeiska inre marknaden fullt ut så att byråkrati och regler inte hindrar de små företagen att göra det som de stora redan kan. Vi måste genom europeiskt samarbete se till att vi kan få bankgarantier som får i gång banker och kreditinstitut så att små och medelstora företag kan låna pengar till investeringar och nya jobb.
Den tredje uppgiften handlar om att EU måste slå vakt om grundläggande fri- och rättigheter. I Stockholmsregionen ser vi mer än någon annanstans i Sverige hur beroende vi är av fred och säkerhet i andra delar av världen. Men vi ser också hur viktigt det är att vi förmår hålla grundläggande europeiska värden om varje människas lika rätt högt i den internationella agendan. Det är bara genom att stå för de värdena när de hotas i andra delar av världen som vi också kan värna dem när de hotas här. För Europas och Sveriges del ställer det bland annat krav på en militär förmåga som gör att vi kan bidra till fred och hindra massakrer. Alternativet är att vi låter totalitära rörelser, i skenet av religion eller tradition, få fritt fram att i land efter land sätta en agenda där mänsklig värdighet och frihet offras. Det skulle inte gå spårfritt förbi våra egna samhällen. När kvinnors värde reduceras i andra delar av världen slår det också in på människor som lever i vårt samhälle.
Vi kan bara åstadkomma detta genom ett starkt Europa och Europa kan bara åstadkomma det genom en politik som bygger på öppenhet och marknadsekonomi istället för regleringar, protektionism och en motvilja mot europeiskt samarbete. Det gäller i Stockholm, Båstad och varhelst vi än bor i Sverige.
Isabella Jernbeck (M), Riksdagsledamot
Gunnar Hökmark (M), Europaparlamentariker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar