14 maj 2009

Ansvar i finanskrisen spår

Publicerat i Täby/Danderyd Tidning
2009-05-14

I spåren av finanskrisen följer nu en historisk nedgång i världsekonomin. För Sverige, som är ett litet, öppet och handelsberoende land, kan det få omedelbara konsekvenser. Tack vare Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik är vi dock väl rustade för att möta nedgången och skapa ny tillväxt i Sverige.

Redan i höstens budget presenterade Alliansen flera satsningar på jobb och företagande, forskning och infrastruktur för framtiden samt fortsatta insatser för välfärden - satsningar på totalt 40 miljarder kronor. Vårens proposition innebär dessutom att ett tillfälligt tillskott på 7 miljarder kronor ges till Sveriges kommuner över de närmaste tre åren. För Danderyds och Täbys del ger det uppåt 120 miljoner kronor extra under de kommande åren – ett värdefullt tillskott för att fortsatt kunna värna om välfärden och möta krisen.

Alliansens politik betyder sänkta inkomstskatter för dem som behöver det mest och bättre villkor för företagande och entreprenörskap. Med 25 miljarder till forskning och infrastruktur under de kommande åren, stärkta krediter till Sveriges exportföretag och ökat kapital till bankerna för att möjliggöra ökad utlåning skapar vi dessutom grunden för en rask och varaktig återhämtning. Ett förstärkt stöd med 15 miljarder till nya arbetslösa och en satsning på yrkeshögskola, yrkesvux och lärlingsplatser gör dessutom att vi har bättre förutsättningar för att öka sysselsättningen framöver.
Vad vill då oppositionen göra? Skattehöjningar med 70 miljarder kronor inom alla områden tror Socialdemokraterna vara lösningen. Men höjda inkomstskatter, arbetsgivaravgifter och fastighetsskatt tillsammans med ett återuppväckande av förmögenhetsskatten kommer varken bidra till Sveriges tillväxt eller sysselsättning. Effekten blir snarare tvärtom. De som behöver mest kommer då att få minst, samtidigt som vår ekonomi och välfärd urholkas. Det är inget ansvarsfullt alternativ för Sveriges väl.

Alliansen tar fortsatt ansvar för Sverige och för en sund ekonomisk politik. Det bäddar för en snabbare återhämtning och stabil framtid för oss alla.

Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot Stockholms Län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar