8 oktober 2009

Återinförd fastighetsskatt är oppositionens medicin!

Publicerat i Täby/Danderyd Tidningen
och Mitti Täby 2009-10-08/13

Klyftorna i svensk politik djupnar allt mera. När Alliansen för en politik för fler jobb och bättre välfärd predikar oppositionen istället återställningspolitik, med höjda skatter som enda alternativ. Nu vill man dessutom ge sig på Sveriges villaägare och återinföra fastighetsskatten.

För en villaägare i Danderyd eller Täby skulle detta innebära en enorm skattebörda, i många fall så mycket som mer än en månadslön extra i skatt varje år. Men det slutar inte där.
En granskning av oppositionens förslag visar att en återinförd fastighetsskatt skulle slå hårt mot alla storstäder i Sverige. Och varför tro att de ska begränsa sig till villor? I oppositionens Sverige kan även bostadsrätter så småningom stå på tur. Oppositionens fientlighet mot stadsbor verkar mer eller mindre befäst.
Socialdemokraternas förslag till fastighetsskatt, på villor med taxeringsvärde över 4,5 miljoner kronor, är illavarslande nog. Deras partner vänsterpartiet, som ju Sahlin uttryckligen önskar samarbeta med, vill gå ännu längre och föreslår att fastighetsskatt ska tas ut på villor med en taxering på 2 miljoner kronor. Då landar en villaägare i Danderyd med en fastighetsskatt på närmare 31 000 kronor per år och en villaägare i Täby på närmare 12 000 kronor per år. Summorna är ödesdigra, och riskerar alltjämt att öka i takt med taxeringsvärdena.
Tror verkligen oppositionen att en återinförd fastighetsskatt, som självklart skulle minska hushållens köpkraft, kommer att bidra till Sveriges tillväxt? Tanken verkar lika ogenomtänkt som det rödgröna samarbetet.
I och med avskaffandet av fastighetsskatten tog Moderaterna och Alliansen ett historiskt steg för ökad rättvisa i samhället. Nu går vi ännu längre, och arbetar för att taxeringen på villor tas bort helt och hållet. Då fastighetstaxeringen inte fyller någon praktisk funktion längre finns ingen anledning att behålla den i sin nuvarande form.
Vi tar ansvar för Sveriges framtid och lyfter blicken mot morgondagen. Mot oss står en splittrad opposition som endast förespråkar steg bakåt i tiden. Det är inget seriöst alternativ.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M), Danderyd
Malin Löfsjögård
Riksdagsledamot (M), Täby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar