19 oktober 2009

Förbjud dumpning av torsk i Östersjön!

Publicerat i bla Östgötacorrespondenten
2009-10-19

Varje år dumpas tiotusentals ton död fisk i Östersjön – detta så kallade utkast är ett samlingsbegrepp för den fisk som fångas i redskap men som inte förs iland. Den slängs istället tillbaka död i havet. Den mest allvarliga formen kallas ”high-grading”, där den del av fångsten som har minst värde dumpas och ersätts med mer värdefull fångst.

Dumpningen av fisk är ett uttryck för ohållbara fiskemetoder som ställer till stor skada för havsmiljön. Trots Sveriges ansträngningar är överfisket fortfarande betydande i Östersjön, framförallt när det gäller Östersjötorsken. Dagens fiskekvotsystem visar stora brister och här krävs att länderna runt Östersjön gemensamt agerar och tar ställning för att förbjuda utkast.
Alltsedan 1980-talet har mängden torsk i Östersjön stadigt minskat, med stora konsekvenser för både fiskerinäringen och Östersjöns ekosystem. Trenden är både tydlig och dyster. När allt färre torskar tas i land samtidigt som stora mängder fisk dumpas överbord hotas torskens existens och Östersjöns ekosystem. Vetenskapliga bevis finns för att torskens gradvisa minskning har en direkt negativ inverkan på det biologiska systemet, med bland annat ökade algblomningar som följd.
Grundproblemet är naturligtvis att fiskeflottans kapacitet att fånga fisk är betydligt större än vad fiskeresurserna tillåter, vilket leder till överfiske. Utkastet är också en följd av EU:s utlagda fiskekvoter, att en art har ett högre kommersiellt värde än en annan, eller att fisken som fångats understiger tillåtna storlekar.
Det finns all anledning att vara kritisk till utformningen av fiskekvoterna. Ett bättre system vore om kvoterna gällde all fisk som tas upp ur havet. Samtidigt borde fiskekvoterna löpa över en längre tidsperiod, så att en veckofångst inte behöver innebära flera ton dumpad fisk.
Det har gått sju år sedan det första initiativet att minska utkastet togs på EU-nivå. Ett antal åtgärder har prioriterats som förbud mot uppgradering, användning av selektiva fiskeredskap och avstängning av vissa fiskeområden. Men effekterna för fiskebeståndet har hittills varit försumbara.
Östersjötorsken hotas fortfarande av utrotning. Oavsett hur stort utkastet är förblir det djupt förkastligt att fånga död fisk och sedan slänga tillbaka vad som skulle kunna bli god matfisk, från ett bestånd som redan är kraftigt hotat. Det krävs mer än goda intentioner och politiska ambitioner för att ändra på detta. Det behövs ett krav på generellt förbud mot dumpning av fisk i Östersjön samtidigt som vi måste se över fiskekvotsystemet. All fångad fisk måste föras i land.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar