20 november 2009

Apoteksreformen: smärtlindring för alla


Publicerat 2009-11-20

Numera behöver man inte längre leta reda på ett apotek för att köpa receptfri medicin – vi kan enkelt gå till närmaste matbutik eller bensinmack istället.

I dag finns det ett enda apotek i Sverige som har öppet efter klockan 22.00 på kvällen – apoteket C W Scheele i centrala Stockholm. Det är lång väg att resa från både Danderyd och Täby, för att inte tala om Umeå, Leksand eller Båstad. För det är ju inte bara i Stockholms innerstad som folk får huvudvärk eller täppta näsor kvällstid.
Att då istället kunna köpa enkla receptfria läkemedel i butiker är ett alternativ som underlättar för många som kanske annars fått genomlida en besvärlig natt i onödan. För att inte tala om fördelen med bättre öppettider. Det är framförallt en fördel i glesbygden, där de få apotek som finns ofta har högst begränsade öppettider. Smärta kan ju komma plötsligt, och då ger ett stängt apoteksombud knappast någon lindring.
Det är glädjande att det redan nu finns så många apotekare som vill öppna egna apotek och dessutom får möjlighet till det. Vissa vill inrikta sin verksamhet och sina apotek mot särskilda grupper, exempelvis småbarn. Och visst vore det bra om man som småbarnsföräldrar kunde gå till ett apotek som just specialiserat sig på barn, med specifik kompetens och utbud. Det skulle hjälpa både barn och oroliga föräldrar.
En del är kanske i början lite skeptiska mot att köpa receptfri medicin i butik. Det har vi förståelse för, och därför ställs hårda krav på säkerheten. Den som vill sälja läkemedel i detaljhandeln ska göra en anmälan till Läkemedelsverket som också ansvarar för tillsyn. Läkemedlen ska förvaras under uppsikt av personal och hållas åtskilda från andra produkter och det ska framgå tydligt att produkterna är läkemedel.
Reformeringen av apoteksmarknaden handlar om att öka tillgängligheten och servicen för alla. Därför ändrar alliansregeringen lagen och gör det möjligt för flera att konkurrera med Apoteket AB genom att få sälja receptfria läkemedel i andra butiker än apotek. Det är inte bara goda nyheter utan en lättnad för många som tidigare istället fått bita ihop och vänta tills apoteket så småningom öppnat på morgonen.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar