9 november 2009

Vänsterexperimentet vill skära i försvaret!

Publicerat i Norra Västerbottens Tdining
2009-11-09

Oppositionen har ingen seriös försvarspolitik. Det enda som verkar binda ihop vänsterexperimentet är en förkärlek för besparingar och nedskärningar i försvaret, men även där är oenigheten stor. Samtidigt som moderaterna och alliansregeringen satsar på ett modernt och flexibelt insatsförsvar vill oppositionen spara 6 miljarder på försvaret – men på helt olika saker.

Man skulle kunna tro att en opposition som är seriös i sitt anspråk på makten även borde visa allvar i sin politik. Så är tydligen inte fallet.
En granskning av oppositionspartiernas skuggbudgetar visar att försvarspolitiken spretar åt alla håll. I vissa fall är den till och med motsägelsefull. Socialdemokraterna anser att Sverige lägger för stor fokus på internationella fredsfrämjande insatser och vill minska vår internationella solidaritet och engagemang i omvärlden. Man är dessutom emot att Sverige fortsatt ska leda den nordiska stridsgruppen, NBG11. Miljöpartiet vill tvärtom öka anslaget till internationella fredsinsatser men istället spara på försvarets materiel. Slutligen finns vänsterpartiet som, sin vana trogen, är emot det mesta och vill spara på allt. Ingen ny försvarsmateriel, ingen övningstid för våra soldater och inget internationellt engagemang.
Oppositionspartiernas försvarsfientlighet är på inget sätt överraskande. Under socialdemokraternas tid vid makten lades 60 förband och verksamhetsställen ned i Sverige. En titt på S, V:s och MP:s försvarspolitik idag visar på mer av samma tänk. Ständiga och ogrundade nedskärningar väntar försvaret om vänsterexperimentet får bestämma.
Riksdagen fattade i juni ett historiskt beslut om ett modernt, flexibelt och tillgängligt försvar – ett försvarsbeslut som för första gången sedan 1994 inte syftar till att spara pengar på försvaret. Samtidigt har alliansens partiledare varit tydliga med att inga nedläggningar kommer genomföras under mandatperioden. Det är en ansvarsfull politik som ger försvarsmakten tydliga mål och medel, men framförallt en nödvändig arbetsro.
Den modernisering som försvaret nu genomför är en nödvändighet för att höja försvarsförmågan och skapa ett mera tillgängligt försvar – både för skyddet av Sverige och för att kunna bidra internationellt till en säkrare omvärld.
Moderaterna och alliansregeringen vill ha ett starkt försvar – redo för insats här och nu, både i Sverige och utomlands. Mot oss står en spretig opposition som endast är överens om att sänka försvarets förmåga och överge vår internationella solidaritet. Det är ingen seriös politik.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ledamot i Försvarsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar