10 december 2009

Det finns få saker som är så avgörande för det vanliga hushållets trygghet som skatten.

Publicerat 2009-12-10

Och det gäller allra mest dem som har inkomster som gör att man när skatten och alla nödvändiga kostnader är betalda hamnar på plus minus noll. För den som i slutet av månaden tidigare inte hade något kvar, eller behövde låna av snälla föräldrar eller leva på gamla reserver betyder 1500 kronor lägre skatt i månaden en oändligt större trygghet än att behöva balansera månaden ut, och varje dag vara orolig för nya kostnader. En varmare rock när hösten och kylan kommer, en gymnastikutrustning eller helt enkelt biobiljetter till familjen.

De som menar att 1500 kronor i sänkt skatt inte betyder någon social trygghet vet inte vad trygghet är för normala familjer. Det är att kunna klara sig själv och veta att man kan hantera det som dyker upp.
Tidigare var svenska låginkomsttagare världens högst beskattade, och mest beroende familjer, i dag är vi på väg mot en normal skattenivå som gör att tryggheten finns i familjen. Jag är stolt över att vi moderater har gjort mer för social trygghet och familjers oberoende än åratal av socialdemokrati. Deras väg har varit att urholka tryggheten genom höjda skatter och det är det som de än en gång går till val på nu. Ett vanligt hushåll i Stockholm kommer med socialdemokraterna vid makten i riksdag, landsting och kommun få betala 20 000 kronor i höjd skatt. Det år som om socialdemokraterna inte vet att familjers trygghet är allas vår välfärd. Alla familjer som vet att marginalerna är små ska komma ihåg att med socialdemokraterna försvinner inte bara marginalerna utan också möjligheterna.
Men samma sak gäller inom sjukvården. Med ett fritt vårdval kan alla välja, inte bara vissa som kan gå före i kön eller som har råd. Med många skolor att välja mellan blir alla skolor bättre och ger barnen en bra start i livet oavsett var de bor. Skolor som inte är bra tvingas bli bra. Och samma sak gäller äldreomsorgen. Ska gamla få välja eller bli placerade där kommunalpolitikerna tycker de hör hemma? I grunden handlar detta om vi ska leva i den välfärd som vi själva vill ha eller om vi ska leva i socialdemokraternas som de tycker vi ska ha den.
EU:s mest stabila offentliga finanser, lägre skatter för vanliga löntagare, valfrihet inom välfärden för alla och en politik som sätter jobben före allt. Där har vi uppnått resultat, inom område efter område. Socialdemokraterna lovar att inom alla dessa områden ta steg tillbaka. Ökade offentliga utgifter istället för investeringar i företag och jobb, högre skatter, mindre valfrihet. Varför skulle vi gå tillbaka till den politiken. Med oss moderater kan vi gå vidare för att göra vardagen bättre och friheten större. Det är det som valet handlar om.
Isabella Jernbeck (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar