17 december 2009

Föräldrar: ta ansvar för era ungdomars drickande!

Publicerat 2009-12-17

Danderyds ungdomar dricker mest alkohol i länet – enligt en ny studie toppar Danderyd listan bland Stockholms kommuner. Det är skrämmande i sig, och ännu värre är att drickandet visar tecken på att öka. Samtidigt som fritidsgårdar och socialförvaltningens fältassistenter arbetar hårt för att bryta trenden är det nu viktigare än någonsin att även vi föräldrar tar vårt ansvar. Våga prata med era ungdomar om alkohol och köp inte ut!

Enligt en livsstilstudie från samarbetsorganisationen Ung Fokus dricker Danderyds ungdomar alldeles för mycket alkohol. I jämförelse med andra kommuner i länet ligger våra ungdomar till och med i topp. Gymnasieeleverna dricker dels allt oftare och dels allt mer vid ett och samma tillfälle. Vin och starksprit verkar vara bland favoritdryckerna, och lättaste sättet att få tag i alkoholen är genom kompisar, syskon eller till och med föräldrar.

Ännu värre är att alkoholintaget ökar mest bland unga tjejer, som dricker oftare och mera vid ett och samma tillfälle. Enligt livsstilstudien är det inte ovanligt för en ung tjej att dricka uppåt en flaska vin på en och samma kväll. Berusningsnivån är i sig farlig och oroväckande, men mest skrämmande är den utsatthet som tjejerna då befinner sig i. Att våld och kriminalitet hänger ihop med alkoholdrickande är ett faktum som alltför många unga tjejer tråkigt nog fått uppleva.
Föräldrar är bland de allra viktigaste personerna som kan påverka våra ungdomar. Därför har vi alla ett ansvar att stödja våra unga och att arbeta för att öka kunskaperna om alkoholens konsekvenser vid överkonsumtion. Det handlar om att prata med våra unga om alkohol, att upplysa om farorna vid överdrickande, och att varken köpa ut eller tillåta att någon annan gör det.
Danderyd får gärna toppa listor, men inte när det gäller våra ungdomars alkoholdrickande.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ordförande Socialnämnden i Danderyds Kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar