18 december 2009

Skydda våra barn på nätet!

Publicerat 2009-12-18

3 av 10 elever på högstadiet har stött på vuxna på Internet som låtsats vara barn eller ungdomar. Snuskgubbarna finns inte längre på lekplatser och torg – de sitter bakom datorer och chattar med barn under ständigt nya namn. En ny lag är på plats men mer behöver göras för att skydda våra barn – både föräldrar och skolor måste ta sitt ansvar.

Internet är en fantastisk uppfinning men som så många andra sådana finns det en baksida. Alltför många barn och ungdomar uppger att de trakasserats på nätet, och än värre är att många kontaktats av äldre män som vill få kontakt och bestämma träff.
Gromning – att kontakta barn i sexuellt syfte – är tyvärr vanligt förekommande på Internet och sker ofta med falsk identitet i syfte att vinna barnens förtroende. De har försökt träffa dem fysiskt för sexuella kontakter eller uppmanat dem att klä av sig inför webbkameror – bilder som sedan använts för utpressning av barnen för att begå andra handlingar.
Gromning är sedan juli i år brottsligt och kan leda till böter eller fängelse. Brottet begås när en vuxen tar kontakt – exempelvis via Internet – med barn under 15 år för att begå ett sexualbrott. Det är svårt att uppskatta hur många barn som utsätts för sexuella övergrepp, men det är klart att kontakter på Internet ofta föregått dessa övergrepp. Det är en verklighet som är svår att se men icke desto mindre livsfarlig.
En ny lag är plats. Det är en mycket bra början, men räcker inte hela vägen. Fler måste göra mera. Föräldrar måste prata med sina barn och upplysa om farorna på Internet – ingen låter ju sitt barn prata med okända personer på gator och torg, så varför skulle Internet vara annorlunda? Om snuskgubbarna nu lämnar lekplatserna och istället tar plats i olika chattrum och på communities måste föräldrar även nu vara på sin vakt och hålla ett vakande öga över vilka barnen chattar med. Även skolorna måste ta sitt ansvar och bidra med utbildning och upplysning samtidigt som mer press måste sättas på att också Internetleverantörerna arbetar mot fenomenet.
Internet har öppnat en helt ny värld för de flesta av oss. Trots det får vi aldrig tro att nätet är helt säkert för våra barn, även om datorn som används står i hemmets trygghet.
Kampen mot gromning har börjat och fortsätter. Vet du vem dina barn träffar på nätet?
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ordförande, Socialnämnden i Danderyds kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar