18 januari 2010

Alliansen värnar om pensionärerna

Publicerat 2010-01-18

Alliansen har sänkt skatten för landets pensionärer för andra året i rad. Det står i skarp kontrast till socialdemokraterna som under sina 12 år vid makten endast genomförde skattehöjningar för alla – inklusive pensionärerna.

Den senaste tiden har det hörts röster om att regeringens politik är orättvis mot pensionärer. Missnöjet riktas framförallt mot jobbskatteavdraget som ger lägre skatt till den som arbetar. Men jobbskatteavdraget är inget hot mot dagens pensioner – snarare tvärtom.
Det svenska pensionssystemet är kopplat till den ekonomiska utvecklingen i landet. Ju fler som jobbar, desto bättre ekonomi för alla – även pensionärerna. I finanskrisens spår ser vi att pensionerna kommer att bli svagare under nästkommande år. Därför är det viktigare än någonsin att vi fortsätter stärka arbetslinjen - genom att skapa fler jobb och göra det mer lönsamt att arbeta.
Samtidigt måste det ju självklart också ha lönat sig att ha arbetat. Därför fortsätter vi att sänka skatten för pensionärerna – för en garantipensionär med så mycket som 4 400 kr per år under mandatperioden. Vi moderater vill ge dessutom gå vidare med ytterligare skattesänkningar för pensionärer i den takt ekonomin tillåter. Men vi slutar inte heller där.
Fler som arbetar i Sverige ger oss mer resurser för välfärden och ger oss möjlighet att göra stora insatser för äldre. Sedan 2006 har vi avsatt 1,4 miljarder per år för att förbättra äldreomsorgen. En halv miljard årligen har också öronmärks för fler äldreboenden – ett länge eftersatt område. Bostadstillägget har höjts och kommuner och landsting har fått stora resurser för att kunna värna den sjukvård och omsorg som äldre i hög grad är beroende av.
Vänsterexperimentet säger sig vilja stärka pensionärernas situation. Samtidigt utlovar man skattehöjningar på bred front för alla i samhället. Trots all sin vidlyftiga retorik om pensionärernas väl är det allt tydligare att en rödgrön regering knappast kommer förbättra för pensionärerna. Ingen kan väl föreställa sig Lars Ohly kämpande på barrikaderna för sänkt pensionärsskatt?
Alliansens jobbpolitik har gett resultat för hela Sverige. När väljarna går till val i september står alliansens arbetslinje, med fortsatta skattesänkningar för pensionärer, mot vänsterns bidragslinje med storskaliga skattehöjningar för alla. Vilken linje väljer du?
Isabella Jernbeck
Riksdagledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar