23 januari 2010

Kvotering i bolagsstyrelser

Publicerat i SVD Brännpunkt
2010-01-23
Vår partisekreterare Per Schlingmann har nyligen meddelat en ny linje i kvoteringsfrågan, han utesluter inte lagstiftning som reglerar könsfördelningen i företagsstyrelser.
Men för oss handlar jämställdhet om rätten att vara sig själv, att vara individ och inte ses som en del av ett kollektiv. Moderat politik har alltid utgått från medborgaren och borde göra så även i jämställdhetsfrågan.
Kvoteringstanken härstammar från synen på samhället som bestående av olika kollektiv och grupper som måste säkras platser och representation i olika sammanhang. Medborgerliga rättigheter blir då kopplade till grupper och principen om individuella rättigheter, oavsett grupptillhörighet, frångås.
Ytterligare ett problem med kvoteringsfrågan och bolagsstyrelser är att den alls inte handlar om det som nya Moderaterna framgångsrikt formulerat; vardagspussel för vanliga medborgare runt om i hela landet. Att göra kvotering till ett paradnummer i jämställdhetspolitiken anser vi är att förminska jämställdhetsfrågan och bortse från hur viktig den egentligen är. Styrelsekvotering handlar endast om ett begränsat antal platser i börsbolagens styrelser.
Detta är inget annat än symbolpolitik som dessutom manifesterar att kvinnor i styrelser inte får sina mandat grundat på personlig kompetens utan på grund av könstillhörighet. Vi har uppnått våra mandat i politiken utan kvotering och skulle aldrig vilja bli betraktade som kvoterade.
Förslag om kvotering har heller inte stöd bland våra väljare, har undersökningar visat. Vad hände med vår vilja att lyssna till människor i deras vardag och bygga vår politik på det?
Medan kvoteringsivrare stirrar sig blinda på siffror och styrelsepresentationen i årsredovisningen ser vi på hur vägen dit ser ut och om den faktiskt är jämställd eller ej. Statistiken är inget problem i sig, men attityder och regler som på vägen har bidragit till de skeva siffrorna är det däremot. Politik är som svårast när det gäller att förändra attityder och det är precis vad jämställdhet handlar om. Medan elittyckarna fokuserar på statistik, vill vi förändra attityder. Det senare är svårare att påverka än det förra, men också betydligt viktigare.
Vi moderater driver en politik som undanröjer hinder för jämställdhet – vi ska inte lägga kraften på att fingra med statistik över ett begränsat antal styrelseposter på toppnivå. Låt oss istället ägna all energi åt att undanröja de hinder för jämställdhet som i högsta grad finns kvar.
ISABELLA JERNBECK (M) riksdagsledamot Stockholms län
ULLA HAMILTON (M) borgarråd Stockholms stad
JESSICA POLFJÄRD (M) riksdagsledamot och länsförbundsordförande Västmanland MALIN LÖFSJÖGÅRD (M) riksdagsledamot Stockolms län
PIA KINHULT (M) regionråd Skåne, ledamot av partistyrelsen
Ulrika Karlsson (M) Riksdagsledamot, Uppsala län
SOFIA ARKELSTEN (M) riksdagsledamot Stockholms Stad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar