25 januari 2010

Myten om statsskulden

Vänsterpartierna försöker hela tiden lura i svenska folket att den borgerliga regeringen ska låna pengar för att sänka skatter och att Sveriges ekonomi skulle vara enormt dålig och körd i botten.
Nya siffror från OECD visar att Sverige i jämförelse med andra länder i västvärlden har en av de lägsta statsskulderna i förhållande till BNP. Lägre än snittet bland länderna i Europa och långt under nivåerna i stora ekonomier som Tyskland och Storbritannien. Räknar man även med våra svenska tillgångar blir bilden ännu ljusare.
Samtidigt visar även färsk statistik från Ekonomistyrningsverket (ESV) att Sveriges statsfinanser förbättras i år och redan under 2011 kommer att gå med plus. Det är till och med bättre an vad många förväntat. Är det denna botten som Mona Sahlin hänvisar till?
När andra länder kommer att tvingas sanera sina finanser och höja skatterna kan Sverige istället blicka framåt och satsa på sänkta skatter och förstärkt välfärd. Det är ett faktum som blir alltmer tydligt, men som Mona Sahlin fortfarande blundar för. Eller inte vill se eller förstå i jakten på möjliga väljare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar