18 januari 2010

När Ohly blir försvarsminister?

Under de senaste åren har Ryssland ökat sina militära utgifter, ökat övningar i olika typer av scenarior gentemot grannländer, visat i kriget mot Georgien att man är beredd att gå från ord till handling. Samtidigt ser vi hur demokratin har förfallit i landet vilket påverkat utrikespolitikens inriktning. Det är maktspråket som nu gäller, det ryska snarare än det demokratiska.

När Sten Tolgfors i går på Folk och Försvarskonferens i Sälen underströk att vi måste utveckla bilden av Ryssland, vare sig alarmistiskt eller underskattande är det en uppenbar självklarhet, inte minst eftersom en del av den ryska maktpolitiken också riktar sig emot länder i Östersjöområdet och mot Arktis.

Det är därför svårt att förstå socialdemokraternas talesman Urban Ahlin som i en sur kommentar menade att detta bara handlade om att ”motivera försvarsanslagen och förbereda ett inträde i Nato”.

Frågan man då ställer sig är självfallet hur Ahlin, Sahlin och socialdemokraterna ser på Ryssland. Anser man att det är som för fem år sedan eller anser man att det är något som har hänt och som påverkar även vår säkerhetspolitik? Och påverkar det svensk försvarspolitik? Det får vi höra av Sahlin senare i dag. Jag gissar att hon mer vill motivera nedrustning än att se världen omkring oss som den är. Så är det när man ska bilda en regering där Lars Ohly kan bli försvarsminister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar