30 januari 2010

Öppen fråga vem som vinner valet

Enligt en av gårdagens opinionsmätningar minskar gapet mellan alliansen och de rödgröna. De rödgröna har 48,6% och alliansen 45,7%. Nu är det bara knappt 3 % skillnad mellan blocken, jämfört med nästan 10 % för några månader sedan. Och med 3 % i skillnad räcker det att 1,5 % rör sig, så är valet vunnet för alliansen, om nu mätningarna har rätt.

Men de har det inte eftersom den enda riktiga mätningen är den som görs på valdagen när vi går och röstar. Det vi kan säga med säkerhet om dagens mätning är att det försprång som de rödgröna ett tag hade har de inte längre. Det är en öppen fråga vem som ska vinna valet.

Och då spelar det roll vilka frågor som ska avgöra valet. Om socialdemokraterna går till val på att höja skatterna för alla de vanliga inkomsttagare som nu har fått sänkt skatt får de det svårt. Både att förklara hur de ska bekämpa arbetslösheten genom att höja skatten på arbete och genom att minska vanliga inkomsttagares marginaler. För ett hushåll som nätt och jämnt går runt, kanske precis kring plus minus noll när månaden är slut är 2000 kronor höjd skatt en hel del.

Det innebär nämligen otrygghet och oro för varje kostnad man får. Det är när de får svara på dessa frågor som socialdemokraterna kommer förlora valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar