31 januari 2010

S inte trovärdig i Ubåtsdebatten

I DI igår skriver bland annat försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson om vikten av att nya Ubåtar beställs för att Sverige ska kunna behålla sin förmåga till avancerad undervattensverksamhet i Östersjön. Det ligger mycket i det. Östersjön har blivit strategiskt viktigare i takt med rysk upprustning och ett ökat ryskt intresse gentemot de baltiska staterna och Östersjön som sådan. Gasledningen Nordtream är ett uttryck för detta. Självfallet är det viktigt att vi då kan hålla en hög närvaro i Östersjön.

Det finns också anledning att slå vakt om den kompetens som avancerad ubåtstillverkning innebär, inte minst för att det är en förutsättning för att kunna möta och skydda oss mot andras undervattensaktiviteter. Kunskapen och kompetens är sig en strategisk tillgång. Jag har därför tidigare påpekat vikten av att nya ubåtar nu beställs.

Men det är inte trovärdigt att socialdemokraterna som faktiskt föreslår en nedrustning försvaret nu säger sig vilja slå vakt om vår ubåtsförmåga. Med de neddragningar som de vill genomföra skulle deras förslag tvinga fram en radikal nedrustning inom alla andra områden av försvaret, inklusive vår förmåga till internationella insatser.
Nu tror jag att vi inom alliansen kommer kunna klara både och, både värna försvaret av Sverige och vår internationella förmåga. Men det klarar aldrig socialdemokraterna med sina samarbetspartners som tydligt deklarerat ett den viktigaste försvarsfrågan är omedelbar nedrustning och stopp för såväl internationella insatser som export av försvarsmateriel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar