19 februari 2010

Piraters väl viktigare för vänstern än skyddet för svenska soldater.

Nästan 200 svenska soldater kommer att delta i Eu:s marina insats mot pirater och sjöröveri utanför Somalias kust ( Operation Atalanta). Skälet för den internationella insatsen är att skydda fartyg som deltar i transport av humanitära hjälpsändningarer till Somalia. Samt att avvärja och bekämpa sjöröveri och väpnade rån. Piratverksamheten är ett hot mot leveranser av mat till alla dem som flyr från våld och krig på Afrikas horn.
Det verkar inte vara något bekymmer för de rödgröna.

För de svenska soldater och sjömän som deltar handlar det om de risker som följer av varje väpnad insats. Den är väpnad och militär på grund av att det våld som kan möta kräver mer än vanliga polisiära insatser. Det är med fara för sina egna liv de deltar.
Det verkar heller inte vara något bekymmer för de rödgröna.

När de rödgröna diskuterar denna insats i riksdagen är det nämligen som om vare sig flyktingarna, de 200 människor som piraterna har tagit som gisslan eller de svenskar som riskerar sitt liv är något att bekymra sig över.

Det enda som de rödgröna har fokuserat sin diskussion i det gemensamma utrikes- och försvarsutskottet har varit frågan om hur man kan lagföra piraterna. Det är en fråga som man inte ska nonchalera. Internationell lag och rätt ska upprätthållas, och det är också syftet med insatsen.

Men en ännu viktigare fråga är hur man stoppar piraterna från att bryta matleveranser till svältande flyktingar och hindrar gisslansituationer till sjöss. Och frågan om hur vi skapar största möjliga trygghet för de besättningar som hotas till livet av piraterna och hur vi ser till att de svenska sjömännen och soldaterna kan agera med största möjliga skydd och säkerhet, med den bästa utrustningen. Men när människor riskerar att svälta ihjäl, när sjömän tas som gisslan och när svenska förband ska sättas in grubblar de rödgröna på detaljerna kring lagföring.

Ibland verkar det som om de tror att världen slutar vid Södertörns tingsrätt. Och glömmer att vi har ett försvar för att skydda utsatta människor, värna frihet och fred. Det är därför jag vill att det ska vara starkt. Då kan vi nog också lagföra pirater på rätt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar