17 mars 2010

En allians för Sveriges kvinnor

Publicerat 2010-03-17

Höstens val närmar sig med stormsteg. För oss kvinnor blir skillnaderna mellan de politiska alternativen tydligare för varje dag som går. Å ena sidan står en allians för kvinnors frihet, självbestämmande och ökad jämställdhet – å andra sidan en skarp vänsterpolitik med tvång, styrning och kvotering som enda väg.

För mig är valet enkelt. Kvinnor bestämmer bäst över sina egna liv – ingen annan.
Därför satsar vi moderater på att ge kvinnor ökad makt över sin vardag. Med sänkta skatter där de behövs mest, för låg och medelinkomsttagare, ger vår politik ökad frihet för många kvinnor och gör det mera lönsamt att arbeta. Men det handlar även om att ge kvinnor tillgång till en större arbetsmarknad och fler arbetsgivare – som ger ökade möjligheter att påverka sina arbetsuppgifter, arbetsmiljö och lön
Alla vet vi att jämställdhet inte bara behövs på arbetsplatsen utan även i familjen. Därför har vi infört en jämställdhetsbonus för de föräldrar som delar lika på föräldrapenningen. En viktig satsning som ger föräldrarna en stark chans att både vara hemma med sina barn och samtidigt behålla sin fot på arbetsmarknaden.
Samtidigt måste vi göra mera för att skydda kvinnor från det våld som dessvärre drabbar så många. Skärpta straff för brott som misshandel, grov misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt och grov kvinnofridskränkning är viktigt. Att kvinnor utsätts för våld får aldrig accepteras.
Moderaterna och alliansen har en tydlig politik för kvinnor. En politik som skapar frihet och ökade valmöjligheter för var och en att forma sitt liv, utan hinder eller tvång. Det finns all anledning att fundera på hur vi bäst värnar den enskildes värde. Åratal av förlegad syn på män och kvinnor har hindrat framförallt kvinnor att förverkliga sina önskemål och drömmar.
Nu finns det andra bestämda uppfattningar om hur kvinnor ska leva sina liv som tar sig uttryck i krav på kvotering och regleringar. Men varför måste man varje gång man ska tala om kvinnors rätt och möjligheter utgå från att det är politiker eller någon annan som ska slå fast vad som är rätt eller fel?
Det är dags för en ny modernitet som helt enkelt handlar om att vi tar bort hinder och låter människor – kvinnor och män – förverkliga sina liv som de vill utan att stat och politiker lägger livet tillrätta.
Det finns en bit kvar innan Sverige kan kalla sig ett helt jämställt land. För oss i alliansen är det inte en kvinnofråga, utan en frihetsfråga. Och det är en fråga som vi starkt värnar om.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar