24 mars 2010

För miljö och människa

Publicerat 2010-03-24

Årets vinter har varit den kallaste på länge. Trots det kräver de rödgröna att Sverige snarast ska avveckla kärnkraften – en drastisk åtgärd som skulle lämna halva vårt land utan någon säker energiförsörjning och ersätta säker kärnkraft med smutsig kolkraft. Är detta den miljöpolitik som Sahlin, Ohly och Wetterstrand vill möta väljarna med i höst?

I dagarna har alliansregeringen lagt fram ett förslag om en ny kärnkraftspolitik. Ett förslag som inte bara kommer att säkra Sveriges energiförsörjning i framtiden utan även göra att vi ännu mer kan minska våra koldioxidutsläpp – och andras. Vi kommer med ytterligare förmåga att producera el kunna exportera till de baltiska staterna och till Polen. För deras del innebär det större chans att bli av med sina smutsiga kolkraftverk och minska sina egna utsläpp – vilket i slutändan gynnar oss alla.
Svensk kärnkraft står idag för mer än hälften av vårt lands energiförsörjning. Det handlar inte bara om el och värme till våra hem, utan även för vår basindustri som alltjämt behöver el för sin verksamhet. Utan en ordentlig strategi för elförsörjningen i framtiden riskerar även svenska jobb att försvinna. En sådan strategi finns nu tack vare alliansregeringens arbete. Men kärnkraften behövs även för att skapa och driva ny miljövänlig teknik. Morgondagens elbilar kommer som bekant inte särskilt långt utan just el, ett faktum som vänstern verkar glömma bort i sin iver att avveckla det som just skapar hållbar elförsörjning.
Alliansregeringen bygger mer än någonsin ut vindkraft, solkraft och bioenergi. Samtidigt är det ett faktum att Sverige även under en tid framöver kommer att behöva kärnkraften. Vårt karga landskap och kalla vintrar kräver att vi har en energiförsörjning som inte bara fungerar när det blåser eller när solen skiner. Det vittnar om inget annat de höga elpriserna som drabbat många hushåll under vinterns köldknäpp.
Oppositionens linje verkar, föga förvånande, vara att snabbt avveckla kärnkraften utan något konkret ersättningsalternativ. Sanningen är att en sådan politik inte alls är miljövänlig utan snarare tvärtom. En alltför snabb avveckling av kärnkraften skulle i slutändan innebära att Sverige tvingas importera el från våra grannländer – i realiteten från smutsiga kolkraftverk. Koldioxidsläppen skulle öka i takt med elpriserna. Knappast bra för miljön – snarare en direkt miljöfientlig politik.
Alliansen förslag skapar trygghet för vår framtid. För miljön, industrin, den nya teknologin, och för att vi ska kunna hålla oss varma även nästa vinter. Vi värnar om både miljön och människan medan oppositionen verkar säga nej till båda. Vilket alternativ väljer du?
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar