8 mars 2010

Försvarsmakten måste konsekvensbeskriva sina förslag

Försvarsmakten har nu fört fram förslag om ytterligare nedläggningar av utbildningsförband. Problemet är att det snart inte finns så många förband att lägga ner. På flygsidan är det ett problem att det inte finns någon flottilj i närheten av huvudstaden.

När det gäller markförbanden handlar det ytterst om att ha möjlighet att utbilda så pass många soldater som våra ambitioner när det gäller internationella insatser och nationell insatsförmåga kräver.

Försvarsmakten bör redovisa konsekvenserna av nedläggningar av detta slag. Risken för att neddragningarna följs av minskad förmåga är uppenbar. Försvarsmakten måste nu redovisa konsekvensanalys av nedläggningarna den föreslår, om förmågan blir bättre, om förmågan att utbilda den trupp som behövs kommer bli den som behövs, och om besparingen verkligen blir den man talar om.

Vi har för många exempel på att det inte blivit som man tänkt sig, på försvarets bekostnad. Just nu ser vi i helikopterfrågan att det inte riktigt verkar bli som man tänkt sig när det gäller helikopterns förmåga. Samtidigt återstår det att se att rekryteringen av soldater kan leva upp till de krav som vi måste ställa på försvaret. Försvaret måste lära sig att göra riktiga och trovärdiga konsekvensanalyser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar