16 mars 2010

Från IT angrepp till hot om väpnat våld.

Svenska Dagbladet skrev i går om cyberkrigföring, det vill säga krigföring mot ett annat land genom att påverka eller slå ut IT-system, med omfattande konsekvenser för till exempel ett lands finansiella system.

Det är lätt att se detta som något som ersätter militär krigföring. Men så är det inte. Det är snarare så att det idag går att bedriva krigföring mot ett annat land utan att det uppfattas som ett väpnat angrepp och utan att det utlöser normala försvarsåtgärder riktade mot det angripande landet. Det innebär att det är lättare att inleda en krigföring mot ett annat land utan att den avslöjas som ett väpnat anfall, inte att användningen av militärt våld blir mindre sannolikt. För den som vill påtvinga ett annat land sin vilja finns det fler medel att inleda med.

Det gör att vi behöver en förmåga att möta hot på olika nivåer. Det är nämligen lättare att gå från ett IT-angrepp till ett utökat hot om väpnat våld. Den viktiga slutsatsen av den framväxande debatten om IT-krigföring är därför framförallt att viljan att agera mot andra länder fortfarande finns och lätt kan komma till uttryck. Vi har fler och mer mångskiftande hot att möta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar