10 mars 2010

Jobba 12 månader, få betalt för 11?

Publicerat 2010-03-10

Med knappt ett halvår kvar till valet 2010 är skillnaderna mellan blocken allt tydligare. Å ena sidan en stark och enig Allians för Sverige, med en tydlig politik för fler jobb, fler företag och fortsatt ansvarstagande för välfärden. Å andra sidan en vänsteropposition, utan vare sig enighet eller politik.

Det enda som vänstern egentligen verkar vara överens om är att man vill överge arbetslinjen och istället välja bidragslinjen. Det skall löna sig mindre att arbeta och mera att inte göra det. Och där landar man ju förstås i skattehöjningar. 20 000 kronor mer per år i skatt för en vanlig stockholmsfamilj om (S) och (MP) får välja, och nästan dubbelt så mycket om (V) får igenom sina krav.
Lägger man dessutom till oppositionens krav på återinförd fastighetsskatt blir skattetrycket återigen en mycket stor börda. För en villaägare i Danderyd kan det bli det närmare 24 000 kronor om året i fastighetsskatt. I realiteten betyder detta att en Danderydsfamilj kommer förlora uppemot två månadslöner eller mera i skatt per år om oppositionen får styra. (S) vill också försämra företagandet och entreprenörskapet genom att återinföra förmögenhetskatten. Hur detta ska leda till fler jobb, bättre tillväxt och tryggare välfärd i Sverige framgår inte av oppositionens politik.
Budskapen från oppositionen är i bästa fall splittrade, men ett tydligt besked ges i alla fall till väljarna: I oppositionens Sverige ska det inte löna sig att vare sig jobba, starta företag, eller äga sitt hus. De som jobbar hårt och behöver mest kommer i ett rödgrönt Sverige att få minst.
Alliansens 13 månadslöner per år står mot oppositionens 11. Vilket alternativ väljer väljarna?
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar