8 juni 2010

Ett modernt, flexibelt och tillgängligt försvar

Publicerat i Nynäshamnsposten 2010-06-08

Från den 1 juli i år kommer rekrytering till Försvarsmakten att ske på frivillig grund. Det är en förändring som inte bara är nödvändig för det moderna försvarets uppbyggnad, den har sedan länge eftersträvats av Försvarsmakten. Värnplikten kommer att bli vilande och endast tas fram igen om försvarsberedskapen skulle behöva det.

Förändringen behövs. Idag när knappt 5000 kvinnor och män gör sin värnplikt varje år är det inte nödvändigt att hålla fast vid en plikt – som i vissa fall nekar de som vill och i nödfall tvingar de som inte vill få en grundläggande militär utbildning. En rekrytering baserad på frivillighet ger istället försvaret större möjlighet att välja ut rätt ungdomar, utbilda dem rätt och sedan direkt nyttja dem i kvalificerade uppgifter – både här hemma och utomlands. Grunden blir en 3 månader lång grundutbildning, därefter vidare anställning och utbildning för de som vill – till nytta för både den enskilde och försvaret.
Rekryteringsbehovet kommer enligt Försvarsmakten att ligga på cirka 4000 personer årligen. Det gör Försvarsmakten till en av Sveriges största arbetsgivare för ungdomar. De kommer att väljas ut i konkurrens, utbildas, övas och prövas i kvalificerade uppgifter och sedan bli eftertraktade på den civila marknaden.
Intresset är stort. Inför förslaget om övergång till frivillighet har så många som 44 procent av unga män och 24 procent av unga kvinnor sagt sig vara intresserade av att genomföra militär grundutbildning. 80 procent av de som idag gör lumpen kommer att fortsätta i försvaret på frivillig grund.
Redan nu ser vi hur en ny personalförsörjning tar form. På Fjärde sjöstridsflottiljen, ett av marinens förband med hemmabas på Berga utanför Västerhaninge, har majoriteten av sjömännen redan gått från att ha varit värnpliktiga till att nu vara anställda. Det är unga människor som väljer ett yrke inom försvaret – vissa kanske för livet, andra för ett antal år – och många är de som sedan väljer att bosätta sig i området. Både Nynäshamn och Haninge har allt att tjäna på att försvaret växer som arbetsgivare.
Moderaterna och alliansregeringen har lagt grunden för ett modern, flexibelt och tillgängligt försvar – redo att verka här och nu. Det kräver personal som är rätt utbildade, rätt övade och rätt utrustade. Det förutsätter ändamålsenlig personalförsörjning – baserad på frivillighet. Mot oss står en splittrad opposition som lovar nedskärningar med 2 miljarder kronor och dyrt och orättvis bibehållen värnplikt.
Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot
Ledamot i Försvarsutskottet
Roland Dehlin (M)
Oppositionsråd, Nynäshamns Kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar