2 juni 2010

När avveckling står mot utveckling

Två ekonomiska teorier står emot varandra inför höstens val. Den ena bygger på att vi får fler jobb och ökat utrymme för offentliga utgifter ju mer vi är lediga. Den andra bygger på tanken att fler människor i arbete och mer arbete utfört leder till högre inkomster och större social trygghet, både för enskilda och för den gemensamma välfärden.

Den första bygger på tanken att om vi arbetar mindre så kan svenska varor och tjänster bli mer konkurrenskraftiga världen över genom att vi har det trevligare och är ledigare. Kineser och latinamerikaner kommer därför köpa produkter tillverkade i Sverige eftersom de vet att de är gjorda på ett behagligt sätt utan allt för mycket arbete, vilket märks i form av ett högre pris.

Den andra tanken innebär att ju fler som är i arbete och ju mer stimulerade vi är att arbeta desto fler varor kan vi sälja världen över till bättre kvalitet och bättre priser. Ju mer innovativa de svenska produkterna är, och ju lägre priser de kan hålla, desto större marknad kommer finnas för dem. Då kan vi exportera mer och samtidigt importera mer från andra.

Den första teorin säger också att vi blir bättre på att producera ju mer vi avvecklar delar av vår industri. Avvecklar vi halva vår elproduktion växer det fram ännu bättre elproduktion av bara farten. Och på samma sätt kan vi avveckla bilproduktion eftersom det leder till att vi får andra företag som är lika bra eller bättre.

Den andra teorin säger att ju mer vi utvecklar vår industri, desto mer kommer vi kunna investera i ny och modernare teknologi. Det innebär att vi kan lägga ny elproduktion ovanpå den gamla, kanske exportera eller avveckla den som är minst lönsam eller mest skadlig för miljön. Ju starkare industri vi har ju snabbare utveckling och ju fler nya företag kan växa fram med den som bas.

Den första teorin kan vi kalla vila- och avvecklateorin. Den andra kan vi kalla jobba- och utvecklateorin. Den ena bygger på drömmar och den andra på sunt förnuft. Om man tror mer på sunt förnuft fortsätter man sänka skatter, göra det enklare för företagare och använder skatteinkomster till välfärd. Om man lever i drömmarnas värld lagstiftar man om friår, kortare arbetsvecka och kortare arbetsdagar samtidigt som man höjer skatten på arbete och företagande, och så avvecklar man kärnkraften och motarbetar bilismen.

Detta skulle kunna vara ironi men är tyvärr allvar. Det är vad valet handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar