1 juni 2010

V och Mp kräver utrikesposten - varning för det!

I går skrev jag om sannolikheten och risken för att vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att påverka den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken oavsett om de får sådana statsrådsposter eller ej. Skälet är mycket enkelt. När V och Mp motsvarar en tredjedel av regeringen och har en stor del av socialdemokratin med sig i EU-motstånd och anti-amerikanism kommer en svag socialdemokrati inte kunna stå emot när det gäller.

Det har vi sett i frågorna som varit svåra. Där har V och Mp antingen blockerat eller tagit över. Nu skriver Per Gahrton i Dagens Nyheter om att V och Mp ska kräva att det inte blir en socialdemokrat som utrikesminister: ”En tydlig markering krävs för att åtgärda de rödgrönas förtroendekris kring utrikes- och säkerhetsfrågor.” Därav följer hans krav på att det ska vara en miljöpartist, för att göra klart att det inte är socialdemokraternas vilsenhet som ska styra menar han.

Nu ökar kravet på Sahlin att ge besked om hon kan tänka sig det som tidigare socialdemokratiska partiledare har ansett otänkbart, nämligen att svensk utrikespolitik ska ligga i händerna på politiker som ifrågasätter grundvalarna för svensk säkerhets- och Europapolitik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar