28 juni 2010

Vänsterns solidaritet är inget värt

De rödgröna har nu, lite mindre än tre månader före valet, presenterat en gemensam plattform för EU-politik och säkerhetspolitik. Det är inte mycket till plattform. Det parti som inte vill att EU ska finnas och att Sverige i vilket fall som helst ska lämna samarbetet har gått med på att erkänna att EU finns och att man vill föra socialistisk politik där.

Mer konkret är att man accepterar den så kallade solidaritetsklausulen, att medlemsstaterna ska hjälpa varandra när de utsätts för olika typer av hot eller katastrofer. Den klausulen innebär bland annat att vi inte kan titta bort om Estland eller något annat land angrips av något annat land. Men då definierar inte de rödgröna solidaritet. Den gäller för deras del bara när det handlar om terrorattacker.

Det är intressant eftersom det innebär att vänsterpartiet har fått de två andra partierna att inskränka den solidaritet som medlemskapet av EU anses innebära. De rödgröna är bara solidariska om det handlar om en terrorattack, inte om Ryssland vill tvinga ett grannland att göra som de vill, eller om man hotar med militärt ingripande. Då betyder medlemskapet inte så mycket, precis som vänsterpartiet vill.

Och värt att notera, när de säger sig kommit överens om utrikes- och säkerhetspolitik är de fortfarande oförmögna att hantera Afghanistanfrågan. När Europas länder söker bidra till demokrati och säkerhet, för oss alla, så räcker inte de rödgrönas solidaritet längre än till ett frågetecken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar