19 juli 2010

Militära insatser i Afghanistan är en förutsättning för civil uppbyggnad

Svenska Dagbladet skrev i går om att omvärlden satsar mycket mer pengar på militära insatser i Afghanistan än på civilt bistånd. Men det är en meningslös jämförelse. Det civila biståndet är till för att bidra till det afghanska samhällets utveckling. Det är en utveckling som mer än något annat måste bygga på afghanerna själva liksom på förutsättningarna för fred.

De militära insatserna är inget självändamål utan är till just för att tillåta att en mänsklig och samhällelig utveckling överhuvudtaget är möjlig. I grunden är det bästa bidraget som omvärlden kan ge Afghanistan fred från talibaner och möjligheter till civil uppbyggnad. Utan det kommer afghanerna själva aldrig kunna uträtta något som för landet vidare, oavsett om de får bistånd eller ej.

Kostnader för den militära insatsen ska inte vägas mot biståndspengar utan mot den förstörelse som terrorism, krigföring och förstörelse innebär.

Utan talibansk terror får Afghanistan en möjlighet att utvecklas på egna ben. Bistånd kan hjälpa men bara komplettera den samhällsutveckling som kan ske först när talibaner inte längre kan spränga, skrämma och hota. Utan de militära insatserna finns det däremot inga förutsättningar för afghanerna att utveckla sitt eget samhälle, än mindre för omvärlden att ge bistånd.

Den kostnad vi betalar för insatsen i Afghanistan hindrar terror och instabilitet att sprida sig och att ge extremism och terror framgång. Det går inte att jämföra kostnaden för detta med utvecklingsbistånd till afghanernas egna arbete. Det är demokratins pris att någon måste försvara den. Den kostnaden kan bara jämföras med kostnaden av att vi inte gör det. Den är oändlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar