14 juli 2010

Nya hot kräver ett starkt svenskt försvar

Nu går Sverige in i sommarlugnet men världen kring oss är i en ständig förändring. Det kommer till uttryck på många sätt. I Norge greps i förra veckan tre personer misstänkta för planering av terrordåd. Det spekuleras om det kan ha varit planer riktade mot oljeplattformar. I Ryssland höll president Medvedev tal inför diplomatiska kåren och menade att Iran kan ha kärnvapen inom några år.

Det skulle inte bara vara ett hot sig utan också ett uttryck för en ny säkerhetspolitisk situation som inte bara påverkar Mellersta Östern utan också Europa och oss själva. Risken för att utsättas för hot från kärnvapen förändrar den säkerhetspolitiska strategin från alla dem som vill stå fria från påtryckningar och utpressning från Iran. Och de är många. Lika många är det som vill undvika att hot kan växa fram bara på grund av det egna landets militär oförmåga.

I Norge ser vi hur terrorhotet har kommit närmare i vårt grannland. I Iran ser vi hur hoten nu berör även Ryssland med den osäkerhet som det innebär också i vår del av Europa. Och vi vet att Ryssland inte tänker stå likgiltig inför en utveckling som man bedömer underminera egen säkerhet och den dominans som man eftersträvar. De hot som kan kräva militär förmåga i vår del av världen ställer många och olika krav på svensk militär förmåga.

Det handlar om förmåga till närvaro, till insatser, till att möta olika typer av väpnade och militära aktiviteter i vår närhet, oavsett vem som är ansvarig. Förmågan måste finnas. Vi är på god väg att återskapa den men det kommer kräva fortsatta reformer och inte ny nedrustningar som de rödgröna vill. Och en vilja att förstå hur omvärlden förändras, inte bara hur den var och inte är i dag. Det är därför jag vill att Sverige ska ha ett starkt försvar. För att kunna möta de olika hot som kan växa fram, inte de hot som en gång var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar