16 juli 2010

nyheter som borde vara på löpet

Politiken lever ibland sitt eget liv, bland politikens egna intriger och sensationer, allt medan verkligheten och det normala livet träder bort. Det som är konstigt och udda blir till nyheter medan det vi vant oss vid blir glömt.

Men vad sägs om det här. En löntagare med normal lön har fått sänkt skatt med mer än 20 000 kronor om året. Det innebär i dessa tider en ytterligare vecka som man kan fira semester eller kosta på familjen en trevlig tid tillsammans borta från vardagen. Det är en stor nyhet.

Eller en annan nyhet: den sjuksköterska som nu jobbar under andras semesterveckor mitt i värmen får nu behålla den största delen av de extra pengarna för obekväm arbetstid och mer arbete som vi andra som var lite lediga tidigare fick ta hand om i form av hennes skatt till våra gemensamma kostnader.

Eller en annan nyhet för i år: det går att köpa tabletter mot hösnuva på bensinmacken, inte bara efter helgen på apoteket. Det är en nyhet som heter duga om man behöver dem en lördagseftermiddag.

Och en annan nyhet: det går att betala någon annan för att hjälpa till med att fixa till sommarhuset utan att det kostar mer än vad man själv kan tjäna in på övertid. Det är en nyhet som är värd att fira.

Eller så här: de ensamstående föräldrar som sommaren 2006 inte hade råd att åka på semester därför att de knappt klarade månadsekonomin har nu i genomsnitt mer än 1000 kronor i månaden kvar. Det kan innebära att de kan fixa både nya kläder till barnen och samtidigt göra något tillsammans.

Nyheterna är många bara vi inte glömmer bort det som är viktigt. Dagens verklighet är annorlunda än för bara fyra år sedan. Och en ännu viktigare nyhet: vi har inga nyheter som budgetunderskott som driver upp räntorna och skrämmer iväg jobbet. En del nyheter slipper vi. Det är goda nyheter. Men det är nyheter som rör verkligheten och inte politikens egen lilla värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar