28 juli 2010

Sahlin måste ge beked om Afghanistan

Mona Sahlin genomför enligt Aftonbladet denna vecka ett besök i Afghanistan. Det är bra. När jag var där förra sommaren gav det en tydlig inblick i den verklighet som både möter vanliga afghanistaner inför talibanernas terror och hot men också i de uppgifter och risker som svensk trupp möter.

Det som är ett minimikrav som den svenska truppen kan ställa är att det finns en tydlighet bakom uppdraget och hur varje möjlig regering ser på deras insats. Där har de rödgröna inte kunnat säga något hitintills av det skälet att de bara några månader före valet inte vet hur de ska hantera Sveriges enskilt största FN-insats med svensk trupp.

Det är ett minimikrav som vi alla kan ställa på Sahlin att hon när hon kommer tillbaka ger ett tydligt besked. Tänker de rödgröna dra tillbaka den svenska truppen eller kommer Sverige bidra till att ge Afghanistan säkerhet och skydd mot terror? Eller kommer tvekan och ovissheten bestå? Då vinner Lars Ohly men de som förlorar är de svenska soldaterna. Tveksamhet om deras framtida engagemang lockar fram ökade hot mot just dem som redan tar stora risker. Det är dags för Sahlin att ge besked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar