6 augusti 2010

Låt inte sossarnas drömmar bli verklighet!

I Svenska Dagbladet tar socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan strid mot privatiseringen av statliga företag. Men han förklarar inte varför staten ska äga spritföretag, energiföretag, telekomföretag eller bostadsfinanseringsföretag. En gammal erfarenhet vi har är att statliga företag när det väl går dåligt har svårt att förändras och utvecklas eftersom de kan lita på att staten skjuter till pengar. Det innebär också att det blir ojusta konkurrensvillkor liksom att skattebetalarna får betala politikers vilja att driva företag.

I artikeln är han emot att man privatiserar statliga företag men hans argumentation bygger på att det är bättre med statliga företag så varför stanna vid det. Det fanns en tid då socialdemokrater tyckte att staten skulle äga banker, försäkringsbolag, stålindustrier och skogsindustrier förutom att ensamt ansvara för all sjukvård, skola och barnomsorg.

Men mångfald och konkurrens har inom dessa områden gett förbättringar och valfrihet liksom öppnat för nytänkande. Innerst inne vill socialdemokraterna gärna tillbaka till den tid då politiken styrde det mesta. Vi ser också hur de i dag kritiserar privata alternativ för att de är billigare. Det vore bättre om de kritiserade offentliga verksamheter för att de är dyrare.

Med socialdemokraterna och vänsterpartiet skulle vi få en regering som drömmer om att äga och styra näringsliv och människors välfärd. Det är ett av många skäl till varför vi inte ska låta dem göra sina drömmar till vår verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar