27 augusti 2010

Varning för vänsterpartiet

Det är en sak vi efter alla opinionsmätningar vet med säkerhet och det är att valet avgörs under de kommande veckornas diskussioner och debatter. Det innebär också att det är en öppen fråga om Sverige ska ha en regering med vänsterpartister som utöver inflytande över försvars- och säkerhetspolitik, över utrikespolitiken och Europapolitiken. Inom alla dessa områden som rör viktiga nationella intressen står vänsterpartiet på en värdegrund som gjort att tidigare socialdemokratiska ledare har sagt nej till att samarbeta med dem, på samma sätt och av samma skäl som ingen vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Varje kompromiss med vänsterpartiet kommer bli en kompromiss med de värderingar som är särskilda för vänsterpartiet i svensk politik. Oförmågan att se skillnaden mellan diktatur och demokrati, den skeva världssynen där demokratier blir till ett hot mot demokratin samtidigt som vänsterpartiet tiger inför mycket av det förtryck som präglar dagens värld. I vänsterpartiets värld är det inte diktaturerna som är problemet utan några demokratier på grund av deras öppenhet och marknadsekonomi.

Och på samma sätt kommer socialdemokrater och miljöpartister tvingas kompromissa med politiska krav som föds ur ren ansvarslöshet när det gäller skattehöjningar, förstatliganden, krav på planekonomi och kampanj mot vinstdrivande företag. Socialdemokraterna har satt sig i en situation att de ska kompromissa med en politik som fortfarande har samma drag som vänsterpartiet hade på den tid man gratulerade diktaturerna. Socialdemokratiska kampanjarbetare arbetar nu för att Lars Ohly ska bli statsråd Jag hoppas att många fler än vi moderater kommer att kampanja för en regering som aldrig behöver kompromissa kring demokratins och det öppna samhällets värden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar