20 augusti 2010

Vikten av luftvärn och Halmstad som regemente

Dagen ägnades åt att besöka Lv6 i Halmstad, numera det enda luftvärnsregementet,( och några av försvarets skolor). Det som är slående vid ett besök är hur målmedvetet omställningen från värnpliktsförsvar till rekryterat insatsförsvar görs. Redan nu med försvarets nya inriktning finns färdiga förband som kan bidra till insatser i Sverige och internationellt. För bara några dagar sedan ryckte de första luftvärnssoldaterna till Nordic Battle Group in för utbildning och övning.

En rödgrön regering skulle säga nej till Sveriges ansvar för en Battle Group. Det skulle påverka svensk försvarsförmåga, för det är vad det handlar om, men också innebära att vi säger nej till insatser för att kunna rädda människors liv när både fred och människors säkerhet står på spel. Poängen med luftvärnsförmågan är till exempel att kunna skydda utsatta områden från tex flygplansbomningar. I Afghanistan utsätts de internaionella camperna för granat och raketattacker - den svenska Camp Northern Light har varit förskonad från detta men just förstärkning av luftvärnsförmågan skulle ge våra soldater ett ökat skydd. Det är i de skarpa förhållanden bra med ett förband som kan säkra att vi kan vara med och genomföra en operation utan att svenska soldaters liv riskeras bara för att man inte kan skydda sig mot attacker från luften.

Sverige behöver den utbildning och den förmåga som finns i Halmstad. Den kommer med all säkerhet att avvecklas om vi får en rödgrön regering. Då läggs Battle Group ner men också med all sannolikhet den förmågan som vi numera bara har i Halmstad, nämligen luftvärnsförmågan. Det kommer också påverka våra möjligheter att skydda oss mot terror och hot från luften kring våra storstäder. Med de rödgröna ger vi våldet och terrorn en chans som de inte bör ha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar