15 oktober 2010

Att utvecklas men också tro på individen

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten skriver idag på DN debatt om nya moderaternas utmaningar framöver att inte stagnera när det gäller politikutvecklingen och att bli bättre att föra fram och leverera möjligheter i välfärdsutvecklingen. Hon har helt rätt.
För mig är den viktigaste sociala utmaningen att göra det möjligt för människor att möta sin egen vardag. Social politik måste handla om att göra människor starka i sin sociala situation. Lägre skatter minskar bidrag till socialbidrag och gör familjer starkare. Rätten att välja gör det lättare även för den som är mest utsatt att både välja och få den sjukvård han eller hon behöver. För missbrukare måste stöd och vård alltid syfta till att stärka det egna ansvaret. Äldre måste själva få stå i centrum, oavsett om de själva har orken att besluta eller de behöver stöd från anhöriga.

Det finns dock en risk med förnyelsen att vi glömmer de värden och den ideologi vi faktiskt grundar vår ideér på. Det finns tendenser från förtroendevalda att de i sin iver att hitta lösningar snarare kommer med förbud och lagregleringar som ger människor ett snävare handlingutrymme. Vi kan se de i diskussioner om kvoteringar och förbudstänkande som bygger på förutsättningen att den enskilde inte förstår sitt eget bästa. Ibland måste det offentliga sätta gränser och utöva tvång. Men det är när allt det andra inte fungerar. Moderat politik måste försätta att sätta individen i centrum och öppna möjligheter till egna val. Tron på människors egen förmåga och ansvar är viktig samtidigt som ingen ska behöva känna tvekan inför vårt starka engagemang att skapa den trygghet som våra välfärdssystem faktiskt ska erbjuda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar