4 oktober 2010

Politikens viktigaste uppgifter

Idag valdes talman och vice talmän i riksdagen. Det gick inte som socialdemokraterna hade tänkt sig, inte på något sätt. Dels förlorade deras kandidat på grund av att stödet från Sverigedemokraterna uteblev. Dels vann Per Westerberg utan att det behövdes stöd från Sd, på grund av rödgröna som av olika skäl inte deltog, kanske för att de tog större ansvar än Sahlin.

Socialdemokraternas strategi att redan den första dagen försöka ge Sverigedemokraterna avgörandet i sina händer har förvånat många. I grunden är det ett uttryck för att valförlustens bitterhet får spela en större roll än ansvarstagandet för Sverige. De gjorde sig beroende av Sd.

Det gör det desto viktigare att politiken inte bara handlar om vågmästarroller och politiska spekulationer utan om politikens viktigaste uppgifter. Skattesänkningar måste göra det lättare för alla att klara vardagen. Äldreomsorgen måste slå vakt om alla, oavsett var man bor eller väljer att bosätta sig. Vi måste underlätta för nytt företagande. Fler och nya jobb kräver också en ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

Små praktiska reformer som att äldre ska kunna få omsorg även när man tillbringar en del av året någon annanstans än där man är bosatt. Budgetpolitiken måste säkra att vi förblir bäst på stabila finanser. Företagandet måste få villkor som ger fler och nya jobb. Ju mer fokus vi har på framtiden desto mindre har de rödgröna att sätta emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar