13 oktober 2010

SD,s inriktning fel

Igår gjorde Sverigedemokraterna entré i riksdagsdebatten. Det blev som väntat en tråkig inriktning. Allt är invandrares fel. Arbetslöshet, problem inom sjukvården eller kriminalitet. Det är tråkigt av två skäl. För det första är det ett uttryck för att de inte ser vad Sverige har lyckats med. Den mest stabila ekonomin i Europa, en öppenhet för förändring och den starkaste tillväxten inom EU. Men också, vilka kritiska synpunkter vi än kan ha och jag har många saker jag vill förändra och förbättra, en social trygghet och ett samhälle som erbjuder möjligheter till ett tryggt och bra liv. I den delen har människor som kommit från andra länder bidragit. Genom arbete och genom nya idéer.

Det andra skälet är att de gör sociala problem till en fråga om grupper av människor. Inte till vad individer har ansvar för eller kan bidra med. På det viset gör de alla problem som förknippas med invandring till olösbara, eftersom de förtränger enskilda människors ansvar och styrka. Den kriminalitet som det svenska samhället möter ska bekämpas genom att de individer som är skyldiga bestraffas, inte genom att en mängd andra förtalas. Det gäller vem som än begår ett brott. Dem som SD anser är svenskar lika väl som de som har kommit till vårt land från andra delar av världen. Ansvaret för att barn får en bättre skola eller att människor tar sig ur arbetslöshet, allt detta kräver både individuellt ansvar och engagemang.

Det är det som för ett samhälle framåt. SD vill hellre föra oss bakåt samtidigt som det blir svårt att lösa de problem som vi ser i segregation och invandring. De klumpar ihop oss alla i grupper och struntar därmed i oss som individer. De reducerar oss alla till delar av olika kollektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar