11 november 2010

Stärk styrkan i Afghanistan!

Publicerat i bla Enköpingsposten 2010-11-11
Sverige borde ha fler soldater på plats i Afghanistan. Det vittnar inte minst utvecklingen under den senaste tiden om – med ökade strider och större humanitära behov i det svenska ansvarsområdet i norr. Att utveckling och säkerhet går hand i hand vet vi alla om, men likväl vet vi också att omvärldens och Sveriges hjälpinsatser inte gör nytta om inte säkerheten finns i landet. Fler svenska soldater ger ökad säkerhet och större möjligheter för hjälpen att komma fram och göra verklig skillnad.
Den interna väpnade konflikten i Afghanistan är fortfarande det största hindret för en positiv utveckling i landet. Trots Sveriges och omvärldens ansträngningar för att bygga upp det afghanska samhället vet vi att våra insatser inte kan lyckas fullt ut när hot, våld och förtyck finns i afghanernas vardag.  

Vi ser ett fortsatt motstånd från talibaner och andra illvilliga grupper, som med berått mod bekämpar den demokrati, frihet och utveckling som det afghanska folket behöver och kräver – och som bland annat Sverige verkar för. Under dessa förhållanden gör hjälpinsatser mindre nytta och säkerhetsinsatser större nytta.

Biståndsinsatser kräver skydd och säkerhet – en uppgift som bland annat svenska soldater dagligen utför i norra Afghanistan. Men det är också en riskfylld och påfrestande uppgift, som kommer att kräva Sveriges stöd under lång tid framöver. Då behövs, åtminstone i närtid, fler svenska soldater i på plats i landet.
 

I dagarna har en bred politisk överenskommelse nåtts kring Sverige engagemang i Afghanistan. Med alliansregeringens ansvarsfulla politik som grund har en samsyn uppnåtts med både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det lägger grunden för långsiktig strategi för Afghanistan – med såväl utökade humanitära och biståndsinsatser som en målsättning om att fortsätta arbetet med att lämna över säkerhetsansvaret till afghanerna själva.
 

Redan nästa år är förhoppningen att ett successivt överlämnande kan påbörjas och i slutet av 2014 bör afghanerna själva kunna genomföra betydande insatser och operationer i hela landet. Ambitionen är lika tydlig som den gemensamma markeringen att det förblir säkerhetsläget på marken i Afghanistan som är betydande för ramarna kring Sveriges insats. Det är en nödvändig markering i politiken och för våra svenska soldater – en markering som vänstern och Sverigedemokraterna motsätter sig utan goda skäl eller ansvarsfulla argument.


Afghanistan kommer att behöva vår hjälp en tid framöver. Liksom Kosovo, där Sverige sedan 1999 fortsatt verkar för fredlig uppbyggnad, är vårt engagemang i Afghanistan långsiktigt. Och liksom Kosovo, där vi under vissa tidsperioder haft uppåt 800 soldater insatta, kräver Afghanistan tydliga insatser för ökad säkerhet. En säkerhet som gör hjälpinsatserna möjliga, en säkerhet som behövs här och nu. Därför borde Sverige ha fler soldater i Afghanistan.



Isabella Jernbeck

Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar