29 november 2010

Välkommet förslag om gårdsförsäljning

Publicerat i Norrtelje Tidning
2010-11-29

Svenska gårdar kan snart få möjlighet att sälja eget vin och öl. Vid årsskiftet förväntas ett förslag från regeringens utredare som tillåter försäljning av lokalt producerat alkohol. En åtgärd som inte hotar utan istället går att kombinera med systembolagets monopolställning. Det är ett välkommet besked för både gårdarna och köparna – men inte minst för svenska landsbygden och turismen.

Gårdsförsäljning av vin och öl kommer att bidra till en starkare utveckling av landsbygden. När ett besök på en lokal gård kan innebära köp av både livsmedel och dryck ökar attraktionskraften för att köpa lokalt och närproducerad. Det skapar nya arbetstillfällen och ger en vital och konkurrenskraftig landsbygd, inte minst när det gäller turismen. 

Att kunna köpa lokalt producerade varor är inte bara en fråga om smak, standard och sortiment, utan dessutom en fråga om ekologi och miljön. Här ligger Sverige i framkant, men om vi vill tillvarata möjligheterna måste vi även våga blicka framåt. Gårdarna kan idag erbjuda god mat men inte tillhörande dryck. Den som exempelvis önskar ett glas gott ekologisk vin till den nyinköpta osten eller korvbiten hänvisas istället till närmsta systembolag vars utbud av butiker och öppettider i landsbygden knappast ger stor valfrihet. Som besökare på en gård med gårdsförsäljning är en stor del av nöjet just möjligheten att kunna köpa med sig av lokala närproducerade varor, utan att för den delen tvingas åka omvägar hemåt för att kunna komplettera maten med god dryck.  

Svensk alkohollagstiftning är restriktiv och bör fortsatt vara det. Alkoholberoende och missbruk måste bekämpas, inte minst när det gäller våra ungdomar. Gällande alkoholregler ska strängt efterföljas – gårdsförsäljning får inte bidra till ökad konsumtion eller langning till ungdomar.  

Försäljning av lokalt producerat vin och öl på gårdar ger ökade möjligheter för småskaliga producenter att nå ut till fler konsumenter och med rätt lagstiftning som grund minimera riskerna vid försäljning. Det handlar om ett ökat utbud av närproducerade ekologiska varor – till nytta för både gårdar, konsumenter och miljön. Att tillåta gårdsförsäljning är ett viktigt steg för en vital landsbygd i framtiden. Ökad turism, minskad miljöpåverkan och ökad valfrihet är blott en del av fördelarna. Därför är förslaget välkommet.



Isabella Jernbeck

Riksdagsledamot (M)

Ledamot i Socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar