18 december 2010

Mona Sahlin kan inget om ekonomi

Publicerat i Dagens Nyheter 2009-12-18

Mona Sahlins vänsterexperiment hävdar (DN 11/12) att regeringen kör den svenska ekonomin i botten och att man ”lånar till skattesänkningar” Frågan är om inte det egentligen är hennes ekonomikunskaper som sjunkit. Trots en svår finanskris har Sverige nämligen fortsatt starka statsfinanser och en av de lägsta statsskulderna i världen.

Nya siffror från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) visar att Sverige i jämförelse med andra länder i västvärlden har en av de lägsta statsskulderna i förhållande till BNP. Lägre än snittet bland länderna i Europa och långt under nivåerna i stora ekonomier som Tyskland och Storbritannien. Räknar man även med våra svenska tillgångar blir bilden ännu ljusare. Samtidigt visar även färsk statistik från Ekonomistyrningsverket (ESV) att Sveriges statsfinanser förbättras nästa år och redan under 2011 kommer att gå med plus. Det är till och med bättre an vad många förväntat. Är det denna botten som Mona Sahlin hänvisar till?

Svenska regeringen har hållit i plånboken och satsat på kärnverksamheten i samhället. Det betyder att Svensk ekonomi står och kommer att stå starkare framöver. När andra länder kommer att tvingas sanera sina finanser och höja skatterna kan Sverige istället blicka framåt och satsa på sänkta skatter och förstärkt välfärd. Det är ett faktum som blir alltmer tydligt, men som Mona Sahlin fortfarande blundar för.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar