26 december 2010

Mot ljusare tider- men hur går det för ekonomin och demokratin?

Känns skönt att komma över "krönet" och gå mot ljusare tider - Vi kan nu se fram emot att dagarna blir längre och längre. Men det är inte lika enkelt att säga att det ljusnar om vi ser bortom årstidens växlingar och Sverige.

Medan den svenska ekonomin har tagit fart och präglas av stabilitet ser vi hur flera länder i Europa lider under skuldkris och ökad misstro. Och den ekonomiska svagheten i Europa och USA leder till att ett allt starkare Kina får ett växande inflytande. Och i ett antal europeiska länder ser vi hur ryskt inflytande undergräver demokratin.

Det kommer att ställas många krav på den ekonomiska politiken för att vi ska kunna fortsätta vara det mest stabila landet i Europa. Men det kommer också kräva mycket av utrikes- och säkerhetspolitiken för att vi ska kunna bidra till att demokratin står starkare. Det handlar om Afghanistan, vår förmåga att stå emot terror, samarbetet mellan världens fria länder men också viljan att se den ryska regimens maktutövning som det problem det är för Europa. Vi bör använda ljuset för att se det som står framför oss. Alliansregeringens framgångar så långt räcker inte. Det behövs mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar