19 januari 2011

Sanningen om apoteksreformen

Publicerat i VLT 2011-01-19

Under årtionden försvarade socialdemokraterna Apoteksmonopolet med att det var en garant för god tillgänglighet och service. Samtidigt hotade man med att konkurrens inom detta område skulle leda till haveri för den svenska välfärden i allmänhet och läkemedelsmarknaden i synnerhet.

Som enskilda konsumenter har vi kunnat se det rakt omvända. Sedan juli 2009 har så många som 200 nya apotek öppnats runtom i Sverige, och det planeras för att öppna ytterligare 200. Antalet apotek har ökat med 22 procent, och flertalet apotek har dessutom utökat sina öppettider. Nu är man inte längre mitt i natten hänvisad till ett enda nattöppet apotek i landet. Det är en befrielse för alla som lidit med barnen som haft öronont eller hög feber och inte kunnat få vare sig smärtstillande eller febernedsättande. För att inte tala om alla andra behov som har blivit åsidosatta genom socialdemokratins monopolpolitik.

Till detta kommer att det nu är lättare att få tag på receptfria läkemedel i vanliga affärer. Det ska följa samma regler som all annan försäljning av läkemedel och det blir självfallet viktigt att följa upp detta, inte minst mot bakgrund av debatten om smärtstillande tabletter. Det som också varit en del av svartmålningen har varit att priserna skulle skena iväg. Det har de heller inte gjort.
Däremot konstaterar Konkurrensverket i sin rapport ett och ett halvt år efter omregleringen att tillgängligheten har ökat liksom antalet apotek. I stort sett alla svenskar har i dag närmare till apotek. Öppettiderna förbättrar tillgängligheten samtidigt som orter som aldrig tidigare har haft ett apotek nu har ett, och nedläggningshotade överlever.
Det finns två problem som jag anser att vi måste följa upp och som jag kommer att ta på stort allvar i Socialutskottet.
Det första är att Apoteket AB fortfarande har en dominerande ställning som kan försvåra för enskilda aktörer. Där föreslår Konkurrensverket en tydlig statlig ägarpolitik. Den bör enligt min mening klargöra att Apoteket AB är till för att ge alla apotekskunder bästa möjliga förutsättningar oavsett var de väljer att göra sina inköp. IT-system och inköpspolitik får inte utformas så att mindre aktörer stängs ute eller får det svårare att konkurrera.
Det andra är att små enskilda aktörer måste kunna fortsätta att etablera sig. Det ställer krav på en öppenhet på distributionssidan, IT-lösningar som hjälper båda stora och små samt en vaksamhet som innebär att de stora aktörerna inte hindrar de små att utvecklas. Detta bör sammanfattas och klargöras i den handledning som Konkurrensverket föreslår ska utfärdas för att hjälpa fler att bedriva apotek.
Omregleringen av apoteksmarknaden var laddad med mycket skrämselpropaganda. Men resultatet har blivit att fler har fått det lättare att få läkemedel som de behöver. Det är inte ett dåligt facit över reformen men ett dåligt facit för dem som motarbetat konkurrens på apoteksmarknaden. Nu är det viktigt att säkerställa att konkurrensen ger de resultat även i framtiden som dagens rapport visar har blivit fallet redan efter ett och ett halvt år. Kanske kommer socialdemokrater om bara ett ytterligare år understryka hur bra denna reform var, som man brukar göra med reformer för valfrihet man motarbetat.
Isabella Jernbeck
Riksdagsledamot (M)
Ledamot i Socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar