14 januari 2011

Värnskatt driver kunskap utomlands

Publicerat i Svenska Dagbladet 2011-01-14

För att kunna locka hit forskare, experter och utbildade nyckelpersoner finns ett undantag för dem från den statliga inkomstskatten, den så kallade expertskatten. Men den är samtidigt en bekräftelse på att vi har orimligt hög skatt som drabbar alla andra medborgare.

I Sverige har vi en särskild så kallad expertskatt. Den är ett undantag från den statliga inkomstbeskattningen som är till för att det ska gå lättare att få hit utländska experter. Den är tillfällig och osäker men framför allt är den en påminnelse om att det är den statliga inkomstskatten i allmänhet och värnskatten i synnerhet som är den riktiga expertskatten, det vill säga den skatt som drabbar så kallade experter.

Undantaget är nämligen bara ett sätt att uttrycka att vi har en så hög skatt på forskare, experter eller utbildade nyckelpersoner att det inte är rimligt om vi vill de ska komma till Sverige för några år. Men därmed erkänner vi att vi har en orimlig faktiskt expertskatt som fullt ut drabbar svenskar, som inte kan få del av undantaget liksom alla de utländska forskare, konsulter, företagsledare eller experter av olika som inte är här tillfälligt utan för att långsiktigt bidra till företagande, innovationer och det svenska kunskapssamhället.

Det är illa att Sverige möter kunskapssamhällets växande konkurrens om kompetens, utbildning och forskning med en skatt som driver kunskap utomlands och bara kan försvaras om det finns ett undantag som eliminerar de mest absurda konsekvenserna.
Det är ju också därför som alliansen i sitt valmanifest konstaterade att värnskatten är ett tillväxthinder. Därför är det nu dags att vi inte bara sänker skatten på arbete utan också sänker en skatt som hindrar jobb och företagande.

Det finns många skäl att göra det. Sveriges samlade offentliga inkomster är nästan 1700 miljarder. Den statliga inkomstskatten sammanlagt ger mindre än 50 miljarder. Det motsvarar mindre än 3 procent av de samlade inkomsterna, en skatt som hindrar och försvårar tillväxt.

Den så kallade värnskatten ger självfallet ännu mindre. Den ger inte ens 5 miljarder kronor. Den har en strategisk betydelse för vår möjlighet att vara attraktiva för kunskapsföretagande, huvudkontor, nytt tjänsteföretagande som är oberoende av hemland och forskning.
Varför ska Sverige motarbeta sin förmåga att rekrytera, utveckla och attrahera kunskapssamhällets viktigaste drivkrafter för en skatteinkomst som inte ger ens en halv procent av våra skatteinkomster. Det är att skjuta sig själv i foten i en tid då enskilda personer, företag och investeringar blir allt rörligare.

Värnskatten ger en marginaleffekt som är unik för höginkomsttagare i ett europeiskt perspektiv. Den skapar en mängd problem för beskattningen av enskilda företagare och 3:12 reglerna och den ger mindre än vad som är normala felräkningar i budgeten. Låt oss öka konkurrenskraften och investeringarna i kunskapsföretagande genom att avveckla skatten på experter i Sverige. Vi behöver ingen särskild skatt på experter.
ISABELLA JERNBECK (M)
Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar