15 februari 2011

Danderyd i framkant med innovativt anhörigstöd!

Publicerat i Mitti Danderys 2011-02-15

Som första kommun i Stockholms län har Danderyd sedan årsskiftet infört ett nytt och innovativt system för anhörigstöd. För Danderydsborna betyder det att kommunen fortsätter att spela en aktiv roll i att erbjuda stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående – när och var det än behövs.

Det finns många anhöriga i Danderyd som dagligen tar hand om närstående och gör en fantastisk insats. Det är föräldrar som tar hand om barn med funktionshinder eller en partner som hjälper och stödjer sin man eller hustru eller någon annan nära anhörig som hjälper en äldre person.
Att under lång tid hjälpa eller vårda en närstående innebär ofta en psykisk press och fysisk belastning som i vissa fall kan leda till sjukdom och stress. För många handlar det mycket om att ha någon att prata med, ta del av och utbyta erfarenheter men också få kvalificerade råd och vägledning.
Därför satsar Danderyds kommun på ett nytt system för att avlasta och stödja anhöriga – ett system som knyter ihop anhöriga med kommunen och landstinget, men främst med varandra. Genom den webbaserade tjänsten GAPET, ett rikstäckande socialt nätverk, får anhöriga i Danderyd en möjlighet att snabbt och enkelt få kontakt både med andra anhöriga och kvalificerad stödpersonal från kommunen och landstinget – så kallade anhörigstödjare. GAPET gör det möjligt för anhöriga att söka råd och stöd från varandra samtidigt som en kanal öppnas upp för kommunens stödmöjligheter. Tjänsterna gör det möjligt att få hjälp och råd direkt i hemmet, när man behöver det.
Det känns bra att vi nu utvecklar stödet för anhöriga. Genom att vara först i länet med att införa GAPET – ligger vi också i framkant när det gäller anhörigstöd.
Isabella Jernbeck (M)
Ordförande i Socialnämnden, Danderyds kommun
Riksdagsledamot

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar