21 februari 2011

Osanningar kan leda till huvudvärk

Publicerat i Enköpingsposten och
Karloska Tidning 2011-02-21

Den senaste tiden har flera medier uppmärksammat att användningen av paracetamol ökat i Sverige sedan omregleringen av apoteksmarknaden. Nyheten i sig är skrämmande och ger vatten på kvarnen åt dem som predikar en återgång till renodlat statlig försäljning och kontroll. Om nu det vore sant, ska det sägas. För tvärtemot mediauppslaget i julas redovisar nu Läkemedelsverket att det egentliga bruket av paracetamol i Sverige varken ökat eller minskat jämfört med tidigare perioder.

Svenskarna tar inte fler värktabletter bara för att man nu kan köpa dem i sin lokala butik eller bensinmack. Användningen av bland annat Alvedon runtom i landet ligger kvar på en jämn nivå jämfört med tidigare, och enligt Läkemedelsverket finns ingen tendens till ökning.

Den rapporterade ökningen av försäljningen i dagligvaruhandeln av värktabletter, såsom paracetamol, motsvarar dessutom en minskad försäljning av samma på apoteken. Det verkar inte heller finns något tydligt belägg för kritiken att en bättre tillgänglighet lett till flera självmordsförsök i landet, snarare tvärtom. I Stockholms län har vårdtillfällena för självmordsförsök orsakat av paracetamol minskat under perioden 2008-2010 i åldersgruppen 11-18 år enligt Läkemedelsverket.
Att människor i vissa fall nyttjar värktabletter på fel sätt och till fel ändamål är självfallet bekymrande och kräver både regeringens och samhällets vaksamhet och omtanke. Men att peka finger åt apoteksmarkandsreformen som skyldig är oansvarigt.
Vissa nyheter bör man ibland ta med en nypa salt. Omregleringen av apoteksmarkanden var laddad med mycket skrämselpropaganda. Men resultatet har blivit att fler har fått det lättare att få läkemedel som de behöver, och utan ökad missbruk. Det vittnar om en reform på rätt väg. Samtidigt fortsätter vi att ta vårt ansvar för att läkemedelsanvändningen i Sverige håller sig på en sund nivå. Ökad tillgänglighet är målet – och inte överkonsumtion. Som ledamot i Socialutskottet värnar jag om denna reform.
Isabella Jernbeck (M)
Riksdagsledamot
Ledamot i Socialutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar