16 februari 2011

Tillväxt - en förutsättning för miljö och utveckling

I dag ett seminarium kring välfärdens och miljöns förutsättningar. De gröna av olika slag tycks anse att världen blir bättre utan tillväx. Det är samma sak som att säga att världen ska stanna upp. Det är ingen dröm utan en uppgivenhet.

Det är istället genom att vi kan göra saker bättre som vi kan utveckla vårt samhälle. Ju bättre och klokare vi gör saker, desto bättre kan vår vardag bli. Men det handlar också om att bekämpa fattigdom och en politik för en bättre miljö. Det kan vi inte göra utan tillväxt och vi har ingen tillväxt utan en konsumtion. Det finns nämligen ingen produktion, inga jobb och inga löner, utan att varor och tjänster konsumeras.

Bättre sjukvård, medicin, teknologi, bilar, kläder eller till och med mode. Det är det som ger nytänkande och som ger produktion och sätter oss alla i arbete. De som tror att världen blir rikare utan konsumtion tror att rikedom bygger på att vi inte använder våra tillgångar. Det är fel, rikedom är att vi använder våra tillgångar på bästa sätt.

Om inte vi i Sverige importerar varor från fattiga delar av världen kan de inte exportera. Och kan de inte exportera blir de kvar i sin fattigdom och kan inget göra åt sin miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar